Az egyiptomi tiltakozás ellenére kalapács alá kerül Tutanhamon bronz szoborfeje

Az egyiptomi tiltakozás ellenére kalapács alá kerül Tutanhamon bronz szoborfeje

Elárverezik Tutanhamon fáraó bronz szoborfejét annak ellenére, hogy júniusban Egyiptom az eladás leállítását kérte. A Királyok völgyéből származó, 3000 éves, 28,5 centiméter magas szoborfej a fáraót Ámon isten képében ábrázolja. A Christie’s aukciósház több mint négymillió fontot (1,4 milliárd forint) vár érte a csütörtöki árverésen.

A Financial Times szerint 1985 óta ez az első egyiptomi szobor, amely az árverési piacra került. A szobor a Resandro magángyűjteményből származik – írja az auckiósház honlapja. A szoborfej mellett elárvereznek egy festett egyiptomi fakoporsót, egy macska bronzszobrát, továbbá az ókori Rómából származó márványszobrokat. Az egyiptomi régészeti minisztérium június 10-én az árverés leállítását és a műkincs visszaadását kérte.

Zahi Havássz egyiptomi régész, korábbi miniszter vasárnap telefonon elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy úgy tűnik, a szobrot az 1970-es években “lopták el” a karnaki templomkomplexumból. “A tulajdonosok hamis információt adtak meg” – tette hozzá.

Hírdetés

A aukciósház adatai szerint a műkincseket 1985-ben vásárolta Heinz Herzer müncheni műkereskedő, előtte az osztrák Joseph Messina tulajdonában voltak, aki 1973-74 körül vette őket Wilhelm von Thurn und Taxis hercegtől.

Úgy tűnik, az 1960-as évek óta volt a család birtokában. Keveset tudni arról, hogy kerültek a kincsek Európába. A Christie’s szóvivője elmondta, rendkívül fontos számukra, hogy a jelenlegi tulajdonjogot tisztázzák. “Nem ajánlhatunk eladásra semmit, aminek tulajdonjogaival kapcsolatban kétségek merülnek fel” – közölte.

Az utóbbi években egyre hevesebbé vált a vita a műkincsek visszajuttatásáról azokba az országokba, ahonnan származnak. Athén például több évtizede kéri a British Museumtól a Parthenón frízeinek visszaadását. Az egyiptomi szobrok árverése Londonban lesz csütörtökön.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »