„Álljatok ki végre, és gyertek Pozsonyba traktoraitokkal” – országos megmozdulásra hívják a szlovákiai gazdákat

„Álljatok ki végre, és gyertek Pozsonyba traktoraitokkal” – országos megmozdulásra hívják a szlovákiai gazdákat

Az Iniciatíva Poľnohospodárov (Gazdák Kezdeményezése) videóüzenetben szólítja fel a szlovákiai mezőgazdászokat, hogy február 18-án csatlakozzanak az idei év első, országos méretű gazdatüntetésére, és traktoraikkal induljanak el Pozsonyba. A tüntetés a fővárosban hivatalosan február 19-én kezdődik. 

Patrik Magdoško, kelet-szlovákiai gazda a videóüzenetben elmondta, hogy február hatodikán hivatalosan is feljelentést tettek Vlado Rybár somorjai gazda meggyilkolása ügyében, akit a város melletti erdőben találtak meg átvágott torokkal. Rybárról úgy tartják, hogy megkörnyékezte a földmaffia, halála előtt arról panaszkodott, hogy két hónapja a „nyakára járnak”.

A Gazdák Kezdeményezése nem csak a mezőgazdászokat szólítja a főváros utcáira, hanem az erdészeket is, akik már tavaly jelezték, hogy hajlandóak csatlakozni a megmozduláshoz az erdőgazdálkodásban jelen lévő korrupció mértéke miatt. Ján Mičovský, az erdészek képviselője a február 6-i sajtótájékoztatón a következőképp fogalmazott:

Hírdetés

Ľubomír Bulla, a földmérők képviselője azt hangsúlyozza, hogy a földmérők ugyanazt akarják, mint a gazdák: a fölek birtokviszonyainak rendezését.

Pikáli Róbert, a tüntetés egyik szervezője a dél-szlovákiai gazdákhoz intézve szavait úgy fogalmazott:

A tüntetéshez csatlakozni kívánók számára a szükséges információ és elérhetőség a Gazdák Kezdeményezésének hivatalos honlapján megtekinthető: iniciativapolnohospodarov.sk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »