A túl rövid határidők miatt csúsznak a projektek

A túl rövid határidők miatt csúsznak a projektek

Jól előkészített projektek lehetetlenül szűk határidővel – ez jellemzi ma az építőipari kivitelezési piacot, ahol éppen a túl rövid határidős vállalások miatt van a legtöbb csúszás – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A Világgazdaság kérdésére kifejtette:

szerinte a kisvállalkozói rendszerrel, a kivitelezői körben nagy többségben lévő mikrovállalkozásokkal nincs semmi gond, a cégméret növekedésével csak a vállalási árak emelkednének, a hatékonyság aligha javulna.

Az egy-egy projektre szervezett és szerződött csapatok jól tudnának dolgozni, ha a fővállalkozó észszerű határidővel nyerné el a munkát, mindenki a tervezett időben tudna kezdeni, és nem lenne a torlódások okozta csúszások miatt kapkodás, nem ide-oda szállított brigádokkal oltanák a tüzet.

Az Európa-szerte munkaerő-hiányos építőiparban az utánpótlásképzés is egyre súlyosabb probléma

– jelezte a cégvezető, hozzátéve, a fiatalokat jellemzően féltik a szüleik a fizikai munkától, és más szakmák felé irányítják őket. Pedig az építőipar már korántsem olyan kemény fizikai munkák terepe, mint évtizedekkel ezelőtt volt: számtalan részfolyamatot gépesítettek, a felhasznált anyagok korszerűek és könnyen kezelhetők.

A Mapei – észlelve, hogy a kilencvenes évek óta egyre kevesebb diák választja azokat a szakmákat, amelyek a cég termékeinek legfőbb felhasználó körét adják – szemléletformáló előadásokkal és szakmabemutatókkal járja az általános iskolák felső tagozatát.

Az építőszakmákat szeretnék vonzóvá tenni a szakember-utánpótlást jelentő célcsoport szemében, ezért idén ősszel is – a pályaorientációs napok keretében – több iskolát keresnek fel, többek között a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségének kitüntetett tagjaival.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »