A székelyek helytállását dicsérte, és több ezer angol turistát ígért a Székelyföldre látogató brit nagykövet  

A székelyek helytállását dicsérte, és több ezer angol turistát ígért a Székelyföldre látogató brit nagykövet   

El van ragadtatva Székelyföldtől Andrew Noble, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete, aki a napokban Székelyföldre látogatott. A látottakról magyar nyelvű bejegyzésben is beszámolt.
A brit diplomata a nagykövetség hivatalos Facebook-oldalán három nyelven – románul, angolul és magyarul – közzétett bejegyzésében elismerően beszélt arról, hogy a székelyek évszázadokon keresztül megőrizték identitásukat, és az épített örökséget, a népi mesterségek művelőit dicsérte.

– fogalmaz Andrew Noble, hozzátéve, hogy a székelyek „a magyarokkal együtt” érkeztek a térségbe, és ma is őrzik identitásukat.

Hírdetés

A nagykövet elismerően szólt Székelyföld épített örökségéről is, valamint arról, hogy jelenleg is vannak művelői a népi mesterségeknek. Mint írta, meglátogatta a nagyon szépen felújított miklósvári Kálnoky-kastélyt, az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő székelyderzsi unitárius templomot és a korondi fazekasokat is.

Ezek munkái teljesen lenyűgözték, áradozott a diplomata, bevallva, hogy számos korai karácsonyi ajándékot is vásárolt a kerámiájáról híres Hargita megyei községben.

Erdőszentgyörgy múzeumában is járt, folytatta a felsorolást, ahol Károly brit herceg elődje, a tragikus sorsú Rhédey Klaudia grófnő van eltemetve. A brit nagykövet, mint írja, azon az eseményen is részt vett, melyen a Via Transilvanica turistaút Maros és Hargita megyei szakaszainak határköveit helyezték el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »