A Moody’s szerint az elöregedés ronthatja a visegrádi országok hitelminősítését

A Moody’s szerint az elöregedés ronthatja a visegrádi országok hitelminősítését

A Moody’s amerikai hitelminősítő ügynökség arra figyelmeztet, hogy a népesség elöregedése ronthat a visegrádi országok besorolásán. Annak ellenére, hogy a V4 lakosainak átlagéletkora magasabb az európai átlagnál, és hogy a gazdasági teljesítőképesség is az EU-átlag felett marad a jövőben is.

Az vitathatatlan, hogy a visegrádi országok mindegyikében jelentős demográfiai változásokra van kilátás a következő két évtizeden belül. Szlovákia hitelminősítői besorolása jelenleg A2, Csehországé A1, Magyarország BAA3, Lengyelországé A2, vagyis mindegyik ország stabil ratinget kapott.

Hírdetés

A Moody’s előrejelzése szerint a visegrádiak népessége 2040-re 2,5 millió fővel kb. 61 millióra fog csökkenni, de a produktív korban lévő lakosok száma 5 millióval esik majd vissza. Leginkább a cseheket sújtja majd az elöregedés, de a V4-ben ők a legfelkészültebbek ennek kezelésére (jelentsen ez bármit is a Moody’s-nál…).

A munkapiacra nehezedő nyomást azonban az előrejelzések szerint a munka termelékenységének növekedése ellensúlyozni fogja.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »