A kormány egyelőre levette a napirendről a születési számok eltörlésének javaslatát

A kormány egyelőre levette a napirendről a születési számok eltörlésének javaslatát

A kormány egyelőre levette a napirendről a születési számok sokat vitatott eltörléséről szóló belügyminiszteri javaslatot. A szakközösség és az ellenzék már jó ideje azért kritizálja Denisa Saková (Smer) belügyminiszter javaslatát, mert rendkívül és feleslegesen drága és bonyolult lenne az új rendszer bevezetése.

A javaslat eltörölné a születési számok 1946-tól érvényes használatát. Helyette minden állampolgár egyedi személyi azonosító kódokat kapna. A teljes átállás tíz évig tartana. Egy kód egy polgárt egész életében végigkísérne.

A dolog elméletileg jelentősen leegyszerűsíthetné a bürokratikus nyilvántartás vezetését. Minden személyt minden hivatalban e szám alapján regisztrálhatnának, ám a belügy másképp tervezte. Az ő javaslata alapján minden egyes hivatal (adó-, munkaügyi, szociálisügyi, stb. hivatal) saját egyéni kód-azonosítót használt volna ügyfelei nyilvántartásba vételére.

Ez az eljárás sokak szerint csak arra jó, hogy egyes hivatalok továbbra sem látnának bele a másik hivatal adatbázisába – ami végső soron azt is jelenti, hogy nem csökkennének a bürokratikus terhek.

Hírdetés

Az egész átállás legalább 250 millió euróba került volna.

A kormány egyelőre nem tárgyalja a javaslatot, de ez nem jelenti azt, hogy a következő ülések valamelyikén nem kerül újra terítékre.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »