A kereszt legszebb gyümölcse az Eucharisztia – Hajdúdorogra érkezett a missziós kereszt

A kereszt legszebb gyümölcse az Eucharisztia – Hajdúdorogra érkezett a missziós kereszt

A magyar görögkatolikusok történelmi központjában köszönthették elsőként a hívek a missziós keresztet. Érkeztére szeptember 17-én megtelt a hajdúdorogi székesegyház, innen szeptember 19-én Hajdúböszörménybe viszik tovább a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát.

A hajdúdorogiak a település határában fogadták és zarándoklatokhoz hasonló menetben kísérték a missziós keresztet szállító kisbuszt a székesegyházhoz. Miután a helyére állították a keresztet, a hívek azzal tisztelegtek előtte, hogy megcsókolták a Szent Kereszt-ereklyét.

Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása nemcsak azért különleges, mert előkészíti az eucharisztikus kongresszust és Jézus Krisztusra irányítja a tekintetünket, hanem azért is, mert összegyűjti egész Magyarország minden sóhajtását – mondta a missziós kereszt fogadásakor Dalanics Zoltán parókus. Hozzátette: e kereszt összegyűjti országjáró körútja során az emberek imádságait, sóhajtásait, amiket, mint közvetítő, Isten elé visz. Olyan magyar szenteket állít elénk, akik minden nemzedék számára példák lehetnek. Hálát kell adni, hogy Hajdúdorogon is megcsodálható – hangsúlyozta a parókus.

Köszöntőszavai után vecsernye kezdődött; az imádság végén Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmélkedett a missziós keresztről.

A több mint három méter magas alkotást látva egy nagy fára asszociálhatunk, melynek árnyéka Isten láthatatlan országához hasonlóan nyújt menedéket – fogalmazott a főpásztor. – E nagy fa igazi szépsége a sok „lakó”, hiszen a burjánzó indák közepette egy-egy ereklye van rajta elhelyezve. Ezzel a kereszttel csaknem harminc magyar szent érkezett: ők is ebbe a fába kapaszkodtak, ebben találták meg az otthonukat, s most idehozták nekünk.

Az élet fáját hozták el, amelytől Ádámot és Évát a bűnbeesés után eltiltották. Elvesztették azt a boldog állapotot, amit Isten nekünk, embereknek teremtett; a bűn miatt nem juthattak oda az élet fájához, s elindult egy olyan folyamat, amit nem akart az Isten: a bűnláncreakció – emlékeztetett Kocsis Fülöp. – Ennek Isten akkor vetett véget, amikor öröktől fogva tervezett akaratát beteljesítette: elküldte egyszülött fiát, hogy visszavezessen minket az életbe, és ismét utat nyisson az élet fájához. Saját maga lett az ajtó. „Aki rajtam keresztül ki-be jár, az legelőt talál” (Jn 10, 9): az élni fog, az megtalálja a táplálékot. Krisztusunk saját testével nyitotta meg az utat az élet fájához.

Hírdetés

A keresztet sokan megvetik, mert bűnözőket akasztanak rá, hogy kínkeservvel haljanak meg rajta, így nem lehet rá szeretettel gondolni. Mégis: akár egy mustármag életre kelt azáltal, hogy Krisztus megfeszíttetett rajta, és gyümölcsöt, nem gonosztevőt termett: a legszentebb, a bűntelen Istenembert. Ettől kezdve aki követi Krisztust, annak a szégyenfa életfa lesz: árnyékában meg lehet húzódni, befogad; a kereszt kínos ágai kitárt koronává lesznek, magukhoz ölelik mindazokat, akik Krisztust magukhoz ölelik – mondta az érsek.

Az elmélkedés végén a főpásztor arra hívta fel a figyelmet: a szentek azért hozták el a missziós keresztet, hogy felkészüljünk nemzetünk rendkívüli megújulására. 2020 szeptemberében az egész világ ránk szegezi tekintetét, hogy lássák, nekünk, magyaroknak mit jelent a kereszt, hogy Krisztusra valóban ajtóként tekintünk-e. Szeretnénk felmutatni a kereszt legédesebb, legszebb gyümölcsét, az Eucharisztiát, amely fel van szegezve a keresztre – zárta gondolatait Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

*

A missziós kereszt látogatása alkalmából egy vándorkiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a hajdúdorogi székesegyházban azokról a szentekről, melyeknek ereklyéit magában foglalja az alkotás.

Hajdúdorogról Hajdúböszörménybe viszik tovább a missziós keresztet. A programokról és további útjáról ITT tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »