A KDH és az MKP szerint az új választás az egyetlen tisztességes megoldás

A KDH és az MKP szerint az új választás az egyetlen tisztességes megoldás

Szlovákia számára az egyetlen tisztességes megoldást az előrehozott választás jelenti, melyet minél előbb meg kell tartani – jelentette ki kedden Alojz Hlina, a KDH elnöke, aki egyben felszólította Richard Sulíkot, a legerősebb ellenzéki párt, az SaS elnökét, hogy hívjon össze egy ellenzéki találkozót, melyen az ellenzéki pártok képviselői egyeztetnék a további lépéseket. „Készek vagyunk részt venni egy ilyen találkozón” – üzente Hlina.

„Felszólítjuk a kormánykoalíció pártjait, hogy a lehető leggyorsabban egyezzenek meg az előrehozott választások megtartásáról” – foglalt állást Menyhárt József, az MKP elnöke, hozzátéve: „A magyarság mindig a demokratikus, haladó pártok oldalán állt. A Smer és az SNS alkotta koalícióban szerepet vállaló magyar politikusoknak sikerült eljátszani ezt a negyedszázadon keresztül épített társadalmi tőkét és szövetséget.”

Egyelőre nem született koalíciós egyezség az előrehozott választásokról – jelentette ki Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke kedden, aki szerint a tárgyalásokon szóba került Robert Fico (Smer-SD) kormányfő lecserélése is. A koalíciós partnerek nem vetették még el teljesen a kormány mélyreható átalakításának lehetőségét sem – tette hozzá.

Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke hétfő éjszaka jelentette be, hogy a párt tárgyalni fog az SNS-szel az előrehozott választásokról, hozzátéve: Fico korábban elutasította ezt a lehetőséget. Ha nem sikerül megegyezni, a párt kilép a koalícióból.

Az SNS hétfői állásfoglalása szerint készek tárgyalni a kormány átalakításáról és az előrehozott választásokról is, ha a koalíció például elveszíti a Most-Híd képviselőinek támogatását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »