95 éve született meg a modern Törökország

95 éve született meg a modern Törökország

Október 29-én tartják Törökország legnagyobb állami ünnepét. 1923-ban ezen a napon kiáltották ki a Török Köztársaságot. A jeles nap alkalmával visszatekintünk a korabeli Törökországra, ahol a trianoni Magyarországgal ellentétben a török nemzeti hadseregnek sikerült elérnie azt, hogy megváltoztassák a győztes nagyhatalmak által rájuk kényszeríttet békediktátumot.

1923-ban zárult le a török függetlenségi háború, melyet Mustafa Kemal, tiszteletbeli nevén Atatürk (azaz a Törökök Atyja) vezetett. Az I. világháború vesztes országai közül egyedül Atatürk által vezetett török nemzeti hadseregnek sikerült elérnie, hogy megváltoztatták a győztes nagyhatalmak által rájuk kényszeríttet békét. A törökök helyzete teljesen hasonló volt a magyar trianoni tragédia utáni állapothoz. Az Oszmán Birodalmat vezető Porta 1920. augusztus 10-én írta alá a sevresi békeszerződést, amelyben hazánkhoz hasonlóan brutálisan feldarabolták a török államot.

A sevresi békeszerződés, még a trianoni békediktátumnál is súlyosabb volt. Az Oszmán birodalmat teljesen feldarabolták, 3/4-ét elcsatolták. Még a törökök által lakott területeket is felosztották a franciák, angolok, olaszok, görögök és örmények között: Dél-Anatólia felett a franciák és az olaszok osztoztak, Dél-kelet Anatólia angol mandátumú terület lett. Nyugat-Anatóliát, Izmir központtal a görögök, Kelet-Anatóliát az örmények kapták. Törökország, Anatólia középső területére zsugorodott Ankara központtal. A főváros, Isztambul is demilitarizált övezett lett, nemzetközi ellenőrzéssel.

Törökország feldarabolása – a sevresi tragédia /fotó:katpol.blog.hu/

A Musztafa Kemál által vezetett török nemzeti erők azonban nem fogadták el a Franciaországban, a regnáló Oszmán hatalom által aláírt békeszerződést. A török nemzeti hadsereg célul tűzte ki, hogy megvédik, illetve felszabadítják a török többség által lakott területeket. A függetlenségi háború 3 évig tartott. Véres harcok árán sikerült az Anatóliát megszálló külföldi erőket kiűzni az országból és a török etnikai határokat elismertetni. A háború teljes lezárása a Török Köztársaság kikiáltásával 1923 Október 29-én valósult meg.

Hírdetés

A 20. század elejére teljesen legyengült, korrupcióval átitatott, haldokló szultáni vezetés romjain Musztafa Kemál egy teljesen új, modern államot épített fel. Atatürk a modernizálás során az államot és az egyházat szétválasztotta. Az erőteljes iszlám vallási hatást a háttérbe szorította, bevezette a parlamentizmust, a nők egyenjogúságát, és egy európai mintájú köztársaságot hozott létre.

Atatürk lovasszobra

A nagy török politikus a kulturális életet is megreformálta. Bevezette az arab betűs írás helyett a latin ABC-t, létrehozták a török nyelvészeti, történeti társaságokat és intézményeket. Az első világháborúig az Oszmán Birodalom az iszlám világ központja volt, az atatürki reformok után kifejezetten előtérbe került a török – türk nemzeti történelem, nyelv és őstörténet kutatása is. A török nemzeti ébredésben hazánk fiainak is jelentős szerep jutott. Az 1848-49-es magyar szabadságharc leverését követően a magyar honvédek ezrei, a tisztikar és Kossuth Lajos is Törökországban talált menedékre. A török hadseregben, polgári életben karriert befutó magyarok gondolkodásmódja, viselkedésmintái jelentősen elősegítették a törökök nemzeti érzésének kialakulását. Az addig jelenlévő iszlámközpontú világnézet, egyre inkább a török nemzeti gondolatnak, a turáni közös származástudatnak kezdte átadni helyét.

Musztafa Kemál Atatürk egy új erős Törökországot hozott létre 15 éves elnöklete alatt. A mai Törökország hazánk erős szövetségese, és a kiemelkedően jó diplomáciai kapcsolataink tovább erősödhetnek az ősi rokonságtudatunk mentén.

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »