Virágágyások őszi gondozása

Virágágyások őszi gondozása

Bár nagyon munkaigényes a haszonkertben az őszi időszak, ha van időnk, fordítsunk figyelmet a virágágyásokra is, hiszen ezek járulnak a leginkább hozzá a kert szépségéhez, jó hangulatához.

kert_b

Kezdjük a maggyűjtéssel. Az egynyári növények nagy része elvirágzott már, és ha nem szedtük ki ezeket a növényeket, akkor most itt az alkalom, hogy magot gyűjtsünk róluk. Szedhetünk magot a körömvirágról, rézvirágról, pillangóvirágról, büdöskéről és még sok másról.

Figyeljünk oda, hogy a magok legyenek megérve, begyűjtésükkor legyenek szárazak, és minél tisztábban, lehetőleg kevés fölös növényi résszel együtt szedjük le. A magunk termelte virágmagokkal pénzt spórolhatunk meg, elcserélhetjük ismerőseinkkel más magokra, növénytövekre.

Készítsük elő a helyet

Az elvirágzott vagy virágzásuk végén lévő egynyári növényeket gyomláljuk ki a virágágyásból. Lehet, hogy még egészen a hónap végéig virágoznának, de ekkorra már elveszítik tartásukat, ráadásul ha esősre fordul az őszi időjárás, akkor nagyon elhanyagolt kinézete lesz a virágágyásnak, és a nyári virágok nem lesznek harmóniában a kert őszi hangulatával.

Inkább biztosítsunk nagyobb teret a nyár végén és ősszel virágzó növényeknek, hogy díszértékük jobban tudjon érvényesülni, és készítsük elő a helyet a tavaszi hagymásoknak és a nemsokára ültetendő árvácskának. Szeptemberben már palántázhatjuk az augusztus eleji vetésből kelt árvácskákat. Ha nyáron kiszedtük a nárcisz-, tulipán-, hóvirág- vagy gyöngyikehagymákat, akkor ebben a hónapban elkezdhetjük visszaültetni őket, és bővíthetjük a meglévő készletet új fajtákkal is.

Vágjuk vissza az évelőket

Az elvirágzott évelőket vissza kell vágni, eltávolítani az elnyílt virágszárakat, hacsak a rajtuk kifejlődő termés nem elég érdekes ahhoz, hogy önmagában is díszítsen. Itt az ideje a tövek, gyökértörzsek elosztásának és megújításának. A jól fejlődő töveket ássuk ki, és ásóval vagy éles késsel vágjuk két-három darabra, majd ültessük szét őket.

Az elöregedett, elformátlanodott, középen hiányos vagy gyomokkal sűrűn átszőtt töveket dobjuk ki az ágyásból, és szétvágott gyökértörzsekből pótoljuk őket. Az így szétosztott töveknek még éppen elég idejük lesz jól begyökeresedni a tartós fagyok beállta előtt, és következő nyáron már szépen fognak virágozni. Ezekkel a munkálatokkal egyszerre lehetőségünk adódik arra is, hogy feljavítsuk a virágágyás talaját. Dolgozzunk be a talajba kiérett komposztot és jól érett trágyát, főleg a most ültetett évelő tövek köré és a hagymások alá.

A jó fejlődéshez és dús virágzáshoz a virágágyás növényeinek is szükségük van a jó tápanyagellátásra. A nyáron virágzó cserjét és félcserjét, ideértve a levendulát is, enyhén nyírjuk meg, hogy következő évben is tömött formájú, sok virágot hozó növények legyenek. Ha lenne az ágyásokban örökzöld, formára metszett cserje, akkor ez is áteshet egy ősz eleji formatartó nyíráson.

Ha csak egy fél délutánt is szánunk a virágágyások őszi rendbetételére, annak úgyis látványos eredménye lesz, és nemcsak egy azonnali rendezettebb kinézettel, hanem egy szebben fejlődő, dúsabban virágzó növény-összeállítással gazdagodunk a következő évben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »