Szabad terek

Szabad terek

Tévés meccsnézés mint ellenállás a kommunista Romániában. Trill Zsolt-interjú. Ungváry Krisztián a Kádár-rendszer legnagyobb sikkasztási botrányáról. Szombaton Magazin!

„Amúgy ezen már rég túl kéne lennünk, és arra bátorítok mindenkit, hogy ezt az egész határon túlit meg innenit el kéne felejteni. Mindig azt szoktam mondani, hogy az én nagyapám éppannyira vett részt a Parlament építésében, mint a tiéd, úgyhogy ezt akkor ne feszegessük”. (Trill Zsolt)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

http://mno.hu/

 Kibeszéletlen történetekkel van tele Erdély. Néhány napja igen érdekes kiadvány jelent meg angolul a Palgrave Macmillan kiadónál Tiltott futball Ceaușescu Romániájában címmel. A szerző, Péter László Kolozsváron élő szociológus egy nyolcvanas évekbeli jelenséget járt körbe: emberek ezrei indultak el a hegyekbe külföldi televíziós jelet vadászva, hogy apró sporttévéken focimeccset nézzenek. Nagyon sokan voltak, és az akkori kommunista hatalom nem tudott mit kezdeni velük.

Már gyerekkorában mindig „bolondoskodott”, és bár maga sem hitte, színész lett a végén. Nemigen hisz a „határon túli” kategóriában, és mindenkinek azt javasolja, lépjen túl az efféle megkülönböztetéseken. Most ér véget a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attila első ötéves ciklusa, ennek alkalmából ültünk le beszélgetni az igazgató egyik vezető színészével.

A húszéves magyar lányt egy szerelem repítette Franciaországba a hetvenes évek közepén. Új hazájában testnevelő tanár lett, egyebek mellett cirkusziskolákban oktatott. Latrompette Matild nyugdíjazása óta ideje jelentős részét Szőlőskislakon tölti férjével; a csöndes somogyi faluban hozta létre ingyenes artistaiskoláját. A ma már megyeszerte ismert „embercirkusz” – ahogy ő nevezi – önbizalmat fejleszt, közösséget épít, levarázsolja a sok­diopt­riás szemüveget a gyerekről, s nem utolsósorban arra tanít, hogy ne legyünk sablonemberek.

Óriási iparággá fejlődött az elmúlt évtizedekben a magánhadseregek működtetése. A helyi háborúkban érdekelt nagyhatalmak előszeretettel veszik igénybe az ilyen cégek szolgáltatásait, mert segítségükkel könnyen megkerülhető a felelősség kérdése. Vagy az emberi jogok betartása.

„Máté”, azaz Russay István és „Mózes”, azaz Heinrich Korzil ügye a Kádár-rendszer legnagyobb sikkasztási botránya volt. Méreteit jellemzi, hogy 36 kilogramm aranytömb és aranypénz, 24 takarékbetétkönyv, részvénycsomagok és jelentős mennyisé­gű, széfekben tárolt készpénz került elő a nyomozás során. A visszaszerzett értékek volumene 1988-as áron, hivatalos árfolyamon 75 millió forintot tett ki (más forrás 12 millió USA-dollárt említ), ám a sikkasztás teljes nagysága akár a 2 mil­liárd forintot (2017-es áron 500 mil­liárd forintot) is elérhette.

Gulácsi János (száz)ezermesternél jártunk Pécsen. Keze munkája ott van több száz magyarországi és határon túli harang kondulásában, templomi óra járásában. Szerkezeteibe az utolsó csavarig maga tervez mindent.

 

Témák a MagazinbólSzabad terek
Antennák a fenyőfákon: a tiltott meccsnézés mint ellenállási forma (17., 20. oldal)Hosszú pálya
Trill Zsolt Vidnyánszky Attilával eltöltött harminc évéről, a kárpátaljai magyarok helyzetéről és a nehéz színházról (18-19. oldal)Hogy ne legyünk sablonemberek
Artistaiskola Szőlőskislakon – A hibákat nem üldözni kell, hanem kiaknázni (21. oldal)Kim Kardashian és a hajápoló tabletta
A közösségi média bújtatott reklámjai a vadnyugat törvénytelen hőskorát élik (22. oldal)Fulla rendes lány
A természetes szépség és a muszlim világ is konkurenciát jelent a Barbie gyártójának (23. oldal)A cég halálbrigádjai
Vaktában lőni, amerre látsz – A magánhadseregek törvények felett állnak (24-25. oldal)Reálisak-e Macron globális ambíciói?

A francia és a német választás sem állította meg a válságról válságra bukdácsoló Európa politikai átalakulását (25. oldal)Drága balhorog
A rabiátus nagybácsi és a brit királyi család (24-25. oldal)Mózes és Máté
Ungváry Krisztián a Kádár-rendszer legnagyobb sikkasztási botránya (28-29. oldal)Ott a Kati!
A Terror Háza pályázatán nyert, dobozba kényszerített film a forradalomról (27. oldal)Aki miatt a harang szól
„Ha egyszer egy toronyból gyorsabban jönnék le, mint kellene, az nagyon szép lenne” (28. oldal)A mocsártól a szúnyogban élősködő egysejtűig
A tudományos tudás is hiedelem, csak az ellenőrzötten valóságos elképzelés (29. oldal)Ócskavas
Sírrablás nyolcvan méter mélyen (32. oldal)Pintér Bence a mianmari migránsokról. Gazda Albert a libázásról. Plusz Hegyi Zoltán, Lackfi János, Kálmán Gábor és Weiner Sennyey Tibor tárcái.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »