Romániai bankautomatákból is lopott egy bűnszervezet

Romániai bankautomatákból is lopott egy bűnszervezet

Számos kibertámadást intézett idén európai – köztük romániai – bankautomaták ellen egy bűnszervezet, amelynek tagjai valószínűleg kelet-európaiak – derül ki az IB Group IT-biztonsági vállalkozás jelentéséből, amelyet a Reuters hírügynökség idézett. 

bankaut6654_b

Az orosz cég azonban nem árulta el, hogy melyik bankok kerültek a támadók célkeresztjébe, mindössze annyit hoztak nyilvánosságra, hogy örményországi, fehéroroszországi, bulgáriai, észtországi, grúziai, moldovai köztársasági, hollandiai, lengyelországi, romániai, oroszországi, spanyolországi, valamint nagy-britanniai pénzintézetekről van szó. Dmitrij Volkov, az IB Group igazgatója úgy nyilatkozott, a bankautomaták ellen irányuló kibertámadások fokozódására számít.

A támadók egyébként úgy tűnik, hogy új módszert alkalmaznak: a hackerek online támadást intéznek a bankautomaták ellen, a terminálok azt az utasítást kapják, hogy bocsássanak ki készpénzt, amit a terepen lévő bandatagok gyűjtenek be. A bankautomatákat gyártó Diebold Nixdorf és NCR Corp cégek máris közölték, naprakész információik vannak a támadásokról, és együttműködnek ügyfeleikkel a kockázatok csökkentése érdekében.

Az Európából jelzett lopások mellett hasonló eseteket regisztráltak Tajvanon, Thaiföl­dön, Kirgizisztánban és Malajziában is. Egy tajvani bank automatáit megcélozó kibertámadás 2,5 millió dolláros veszteséget okozott, a Thaiföldön elkövetett hasonló bűncselekmények nyomán pedig 350 ezer dollárnak kelt lába. A hatóságok szerint az ázsiai támadások mögött kelet-európai hackerek állnak. Az IB Group szakértői szerint az európai támadásokat egyetlen bűnszervezet követi el, amelynek Kobalt a fedőneve.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »