Nem mindig sikeres az erdősítés

Nem mindig sikeres az erdősítés

Nem volt sikeres a Kovászna megyei Előpatakon a civil kezdeményezésű, három évvel ezelőtt végrehajtott erdősítési akció, az elültetett csemetéknek több mint fele ugyanis kiszáradt – hívta fel a figyelmet az országos szinten zajló faültetési akciók kapcsán a Digi 24 hírtelevízió. 

faultetes 2015 ill_b

A háromszéki projekt keretében 2013 tavaszán Előpatak község területén hatezer tölgycsemetét plántáltak el, a civilek és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében pedig összesen három hektárt erdősítettek volna be, de az őszre beütemezett második szakasz végül elmaradt. Nicolae Cucu alpolgármester a hírtelevíziónak elmondta: a településnek nem volt anyagi fedezete arra, hogy a projektet önállóan folytassa, így amikor a civilek kihátráltak, az erdősítés félbemaradt.

Duka Antal erdész lapunknak arról számolt be: az ültetvények rendkívül érzékenyek az ültetés utáni első évben, a veszteség rendszerint 20–50 százalék körüli, különösen, ha az időjárás sem kedvez. A szakember ismerte az előpataki esetet: elmondása szerint a déli részre plántált csemeték nem bírták a szárazságot.

„Ilyen esetben nincs mit tenni, minden évben pótolni kell az elpusztult csemetéket. Előfordult, hogy a túl sok eső mosta ki az éppen elültetett fákat, de a szárazság sem kedvez” – magyarázta az erdész. Hozzátette: az erdészek jelentették a pusztulást, jegyzőkönyv is készült, és igyekeznek pótolni a veszteséget. Duka Antal rámutatott: az újraerdősített területeket hat–hét évig kell gondozni, kezelni a kártevők ellen, a fák körül kaszálni kell, és a kiszáradt kisfákat is szükséges pótolni. Meglátása szerint Kovászna megyében a karbantartást hatékonyan végzik, de az időjárási körülmények ellen nem lehet tenni.

A faültetési akcióba idén is több civil szervezet bekapcsolódott, Kovászna megyében már több tízezer csemetét elültettek, Előpatak területén pedig újabb 17 ezer kisfa került egy olyan részre, ahol két évvel ezelőtt a szélvihar döntötte ki a fákat. A három évvel ezelőtti statisztikák szerint a megye területének 45,3 százaléka erdő, ez 170.200 hektárt jelent.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »