M4 Sport Erdélyben: minden követ megmozgattak

Az MTVA kijárta az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA), hogy határon túl is sugározhassa a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit, ám mindhiába, mert a román és a szlovák fél megakadályozta, hogy az M4 Sport élő közvetítéseit a romániai magyarok is nézhessék. Kobza Miklóst, az MTVA sajtófőnökét kérdeztük a fejleményekről még a kedd esti magyar–osztrák meccs előtt.

geokodolas_m4_bEz a kép fogad az M4 csatorna webes felületének behívásakor

FRISSÍTÉS: Korlátozás nélkül volt nézhető a magyar–osztrák meccs
A mérkőzés közben derült ki, hogy korlátozás nélkül volt nézhető mind online, mind pedig a Nextgen, a Romtelecom és a UPC szolgáltatóknál a Magyarország-Ausztria Eb-mérkőzés.

„Megmozgattunk minden követ, hogy a labdarúgó-Eb – legalább magyar vonatkozású – meccseit átsugározhassuk a határokon túlra. Az UEFA belement, tehát engedélyezte, de a szlovák és a román fél az utolsó pillanatban elállt ettől, és megtagadta az együttműködést” – vázolta a helyzetet Kobza Miklós. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke hozzátette, sikerült elérni az UEFA-nál a geoblokk feloldását, de a szlovák közmédia nem járult hozzá, Romániában pedig az üzleti érdek írta felül a magyar sugárzást (Romániában a Deutsche Telekom leányvállalata a sportjogok romániai megvásárlója, miután a román közmédia becsődölt).

– A műsor kódolását át lehet hárítani a szolgáltatókra?

– Az MTVA kötelessége, hogy ha a szerződése alapján kódolnia kell, akkor kódoljon. Mi azonban mindent megtettünk azért, hogy az Eb magyar meccseit ne kelljen kódolnunk, és ezt letárgyaltuk az UEFA-val. Ráadásul korábban abba is rengeteg energiát fektettünk, hogy határon túli kábelterjesztéssel elérhetőek legyenek a magyar közszolgálati adók. De most ezt az egészet blokkolta a román és a szlovák fél.

– A vasárnapi Forma–1-es futamot gond nélkül nézhettük a hétvégén a Duna TV-n. Ez a megoldás járható-e a jövőben, avagy ez csak kivételes eset volt – már ami a kódolatlan sugárzást illeti?

– A hétvégén a Forma–1 adás- és műsorváltozás miatt került a Dunára, hiszen annak fő helye az M4, de ott most párhuzamosan Eb-meccsek voltak.

– Romániában vannak települések, ahol éppen a szlovák köztelevízió sugározta Eb-meccseket nézik. Rájuk nem vonatkozik a kódolás?

– Nincs információnk arról, a szlovákoknak milyen megállapodásuk van a románokkal, vagy éppen az UEFA-val. Alapesteben elmondhatjuk, hogy ha nincs semmilyen megállapodás egymás között vagy az UEFA-val, akkor a szlovák közmédia vagy véletlen, vagy tudatos, de súlyos jogsértésben lehet azzal, hogy átsugároz Románia területére jogvédett tartalmat.

– A Magyarország területén fogható külföldi adások ellen önök emeltek-e valaha kifogást, amennyiben az MTVA birtokolja az adott műsorok kizárólagos tévés jogait?

– Az MTVA tiszteletben tartja a magyarországi nemzeti kisebbségek jogait. Ezért szemet hunyunk afelett, ha román, szerb vagy szlovák anyanyelvű műsorfolyamot kívánnak elérhetővé tenni Magyarország területén, hogy azt a magyar nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön élvezhessék. Mi ezt a kisebbségi politikát tekintjük európai magatartásnak.

– Túlzás azt állítani, hogy kimondottan a magyar nyelvű adássugárzás zavarja a két szomszédos ország tévétársaságait?

– Sajnos nem túlzás, mindezek mellett valószínű, hogy súlyos üzleti érdekek is állnak a háttérben.

– Jelenleg a Mediaklikk.hu oldalon követhetők online az MTVA csatornái, böngészőbe telepített appok segítségével kikerülhető a kódolás. A stream azonban akadozik, lehet ezen segíteni?

– Mivel kérdése egy jogkövető magatartás megkerülésére vonatkozik, kérem engedje meg, hogy erre a kérdésére ne válaszoljak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »