Forrong az ANI, Petre Roman visszakapta mandátumát

Visszanyerte parlamenti mandátumát Petre Roman volt miniszterelnök, akit tavaly azért zártak ki a képviselőházból, mert a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) szerint megsértette az összeférhetetlenségi törvényt.

A bukaresti képviselőház kedden nagy szavazattöbbséggel semmisítette meg azt a tavaly februári határozatát, amelyben tudomásul vette Roman parlamenti mandátumának megszűnését.

Az ANI-nak az MTI által ismertetett álláspontja szerint a volt miniszterelnök azzal vétett az összeférhetetlenségi szabályok ellen, hogy képviselővé választásakor, 2012-ben – amikor nyolc év szünet után visszatért a törvényhozásba – nem számolta fel egyéni vállalkozását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben képviselővé választott Roman óvást emelt ugyan az ANI határozata ellen, de tévedésből nem az illetékes bíróságnál, hanem egy másiknál próbálta megtámadni a határozatot. Mire rájött tévedésére, lejárt az óvási határidő. Képviselőházi társai ezt – mint utóbb kiderült, elhamarkodottan – úgy értelmezték, hogy az összeférhetetlenségi határozat jogerőre emelkedett, így határozatot fogadtak el arról, hogy Petre Roman képviselői mandátuma megszűnt.

A politikus nem hagyta annyiban a dolgot, és végül sikerült az ANI határozata elleni óvását az illetékes bírósággal elfogadtatnia, amely – egyelőre nem jogerősen – neki adott igazat a feddhetetlenségi ügynökséggel szembeni jogvitában. A bukaresti sajtó szerint a képviselőnek most jó esélye van utólag visszaszereznie azokat a másfél éves képviselői juttatásokat (összesen mintegy 90 ezer lejt), amelyektől elesett, sőt állítólag azt fontolgatja, hogy büntetőpert indít Valeriu Zgonea volt házelnök ellen, amiért elhamarkodottan napirendre tűzte kizárását. Petre Roman 1989-1991 között volt az ország miniszterelnöke: ő volt első román kormányfő a kommunista diktatúra bukása után.

Kedden kibocsátott közleményében a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) önkényesnek és törvénytelennek nevezi a parlament plénumának döntését, amellyel Roman visszakapja képviselői mandátumát. Az ANI felhívta a figyelmet, hogy miközben a politikus összeférhetetlenségét a bukaresti törvényszék jogerős ítélete kimondta, az érintett óvását alapfokon elfogadta ugyan a bukaresti táblabíróság, ám ezt az ügynökség megfellebbezte. Az ANI szerint veszélyes precedenst teremt eljárni egy még nem végleges bírósági ítélet alapján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »