Népszerűek a hagyományos székely hústermékek

Habár a kiszolgáltatott helyzetben lévő székelyföldi húspiac csak nyomokban tartalmaz helyi alapanyagból készült hústermékeket, néhány manufaktúra egyre nagyobb igyekezettel fordul a régi receptekhez, hogy hamisítatlan, teljes egészében húst tartalmazó készítményeket állítson elő. Ennek is köszönhetően egyre népszerűbbek a hagyományos székely hústermékek a romániai piacon.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás óta Romániában válsághullámok jellemzik a húsipart, hiszen a külföldi áru háttérbe szorította a román, így a székely készítményeket is. A Hargita megyei húsipari cégek másik nagy problémája, hogy a megvásárolt vágóállatokat a szomszédos megyében található vágóhidakra kell vigyék, ami jelentős többletkiadással jár.

Benedek Árpád, húsipari vállalkozó az M1-nek elmondta, állatszállító és hűtős autóikkal jelenleg Kézdivásárhelyre viszik a levágnivaló állatokat.

A szakemberek szerint az adalékanyagok felhasználását tekintve nincs lényeges különbség a külföldről származó importáru és a helyben előállított húskészítmények többsége között, ám azért akadnak kivételek. A gyergyószentmiklósi Benedek család teljes egészében a hagyományos hústermékek előállítására rendezkedett be és jelenleg 82 embernek ad munkát.

A gyergyói húsüzemből több tucat prémium készítményt szállítanak a romániai és a külföldi, így a magyar piacokra. Mivel minden piacnak megvan a sajátos igénye, a gyártók igyekeznek az adott ország vagy tájegység ízlésének megfelelően előállítani a terméket.

Ahogy azt a vállalkozó elmondta, Romániában az erdélyi és a romániai ízeket részesítik előnyben termékeiknél. Magyarországra a paprikás termékeket szállítják főként, hiszen az iránt nagyobb az érdeklődés.

A gyergyói húsüzem legnagyobb erőssége, hogy a hagyományos ízesítést kiegészíti a modern technológia. A gyergyói hústermékek előállításánál minőségi nyersanyagot használnak és mellőzik az adalékanyagok és a tartósítószerek használatát. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a termékeket kizárólag a hagyományos bükkfaőrlemény füstjével tartósítsák. Így készül az igazi Székely Falat.

A családi manufaktúra által készített székely termékeket nem csak a vásárlók díjazzák, hanem a szakmai zsűri is, hiszen a Csabai Kolbászfesztiválon aranyéremmel jutalmazták a termékeket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »