Vasárnap még tekerhetjük az órát, kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap még tekerhetjük az órát, kezdődik a téli időszámítás

Ugyan nyár végén még attól volt hangos a média, hogy az Európai Bizottság az uniós polgárok akaratát követve eltörli az évente kétszeri óraátállítás intézményét, még évekbe telik, hogy kiiktathassuk életünkből a nyári és téli időszámítást. Nem mellesleg még az sem biztos, hogy melyiket tartják meg állandónak az európai államok.

A legfrissebb javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Addig is muszáj fejet hajtanunk a rendszernek, aminek vasárnap a jobbik végét fogjuk meg, hiszen egy órával tovább alhatunk. Október 28-án, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re kell visszaállítani az órákat.

Az átállás érinti a tömegközlekedés menetrendjét is. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte: az éjszakai járatok többsége 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerinti menetrendi időpontban is elindul. Emellett változik a 909-es, a 918-as, a 931-es, a 938-as, a 940-es, a 941-es, a 956-os, a 973-as, a 990-es, a 992-es, a 996 és 996A, valamint a 998-as busz menetrendje is. Ezen járatok esetében általában csak a téli időszámítás szerinti időpontokban indulnak vagy módosított útvonalon közlekednek.

Hírdetés

Vasárnap kora hajnalban a közterületi Futár-kijelzők nem működnek majd, és a mobiltelefonos alkalmazás sem lesz használható útvonaltervezésére – hívták el a figyelmet.

A MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor Szobra és a 0.43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon, a Debrecenből Nagykerekire 2.20-kor, az ugyancsak onnan a Nyugatiba 2.29-kor, a Nyugatiból Szolnokra 2.38-kor, Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre 2.43-kor, Lajosmizséről a Nyugatiba 2.45-kor, Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2.58-kor induló vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad.

A Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el Bécs felé, a Bukarestbe tartó vonat pedig a téli időszámítás szerint megy 2.39-kor tovább Lőkösházáról. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebiáról a téli időszámítás szerinti 3 órakor indul Budapestre, emellett néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton éri majd az óraigazítás, így a magyarországi menetrendjükben nem lesz változás.

Az óraátállítás előnyeivel és hátrányaival alábbi cikkünkben foglalkoztunk bővebben:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »