Verekedtek a grúz parlamentben

Verekedtek a grúz parlamentben

Hétfőn verekedés tört ki a grúz parlamentben. A balhét az váltotta ki, hogy Alek Elisashvili ellenzéki képviselő ököllel megütötte Mamuka Mdinaradzét, a kormányzó Grúz Álom párt parlamenti frakciójának vezetőjét. 

Az indulatokat a „külföldi ügynökökről” szóló törvénytervezet szította fel, amelyet a nyugati országok bíráltak, és amely ellen több százan tiltakoztak a parlament előtt.

Az épületen kívüli tüntetők ezután hangosan köszöntötték Elisashvilit. Azért gyűltek össze, mert a Grúz Álom párt törvényjavaslata szerint a külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteknek „külföldi ügynökként” kell regisztráltatniuk magukat, különben pénzbírságra számíthatnak. A párt 13 hónappal ezelőtt már egyszer visszalépett ettől a javaslattól a tiltakozások miatt. Több százan gyűltek össze az épület előtt a hétfői ülés alatt, de ez csak előjátéka volt a hétfő estére meghirdetett tömegtüntetésnek.

Hírdetés

A kormánypárt szerint a törvényjavaslatra a külföldiek által támogatott „álliberális értékek” elleni küzdelem és az átláthatóság előmozdítása érdekében van szükség. Irakli Kobakhidze miniszterelnök az EU, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nagyköveteivel folytatott megbeszélésen védelmébe vette azt. Ezt követően azt mondta, hogy a törvény elősegíti az elszámoltathatóságot, és nem világos, hogy a nyugati országok miért ellenzik.

Oroszország rendkívül népszerűtlen Grúziában, mivel támogatja a szeparatista Abházia és Dél-Oszétia régiót, emellett 2008-ban egy rövid háborúban vereséget mért a grúzokra.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »