Emlékezés a kitelepített magyarokra Bátorkeszin, könyvismertetés Ipolyszalkán

Emlékezés a kitelepített magyarokra Bátorkeszin, könyvismertetés Ipolyszalkán

A felvidéki magyarok kitelepítésének 77. évfordulója alkalmából tartott április 12-én előadást Varga Krisztina történész a bátorkeszi kultúrházban. A fiatal történész részletesen ismertette a közönséget a deportálás, reszlovakizáció és a kitelepítés előzményeivel, és az egyik legsötétebb időszakát idézte fel.

A színvonalas előadás két részből ált. Az első részben általános információkkal ismertette a közönséget, a második részben a bátorkeszi adatokat közölte.

Bátorkesziről a jogfosztottság évei alatt Csehországba deportáltak 95 családot, 387 személyt. A községben a reszlovakizáció 402 személyt érintett. Magyarországi kitelepítéseknél 836 személy áttelepítése volt a terv, a valódi számuk kutatása folyamatban van.

Mint elhangzott, ez a téma nagyon el van hanyagolva több településen, így az iskolásoknak nagy meglepetés volt, amit hallottak.

Az emléknaphoz kötődve szervezték meg aznap délután az Ipolyszalkai Tájházban a fiatal felvidéki magyar történész, Mgr. Varga Krisztina  könyvének bemutatóját. A Hazatérés című könyv visszatekintés a komáromi tárgyalásokra és az első bécsi döntésre.

Hírdetés

A Tájház vezetője, Dikácz Zsuzsanna üdvözölte a jelenlévőket. A bevezetés után átadta a szót Lanz Roland történésznek, kérve, hogy mutassa be a szerző életútját és munkásságát. Ezt követően felkérte a szerzőt könyve ismertetésére.

A szerző kezdte a század elején kezdte Magyarország helyzetének felvázolását. Szólt Trianonról, Csehszlovákia megalakulásáról, elemezte Csehszlovákia és a magyar kisebbség viszonyát, helyzetét. Kitért az 1938. október 9-e és 13-a között folytatott komáromi tárgyalásokra, melyek során Magyarország visszakapott 11 927 négyzetkilométernyi területet Csehszlovákiától.

Nagyon szépen köszönjük az Ipolyszalkai Tájház alkalmazottainak a remek szervezést. Reméljük, hogy a jövőben ilyen színvonalas rendezvények lesznek Ipolyszalkán.

A rendezvények támogatója Lanz Roland történész, a PANNONIA Polgári Társulás elnöke volt.

(LR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »