Vendégmunkásokkal kapcsolatos statisztikát közölt a KSH

Hivatalosan sohasem mondják meg az illetékesek, hány vendégmunkás tartózkodik Magyarországon. Gyakorlati tapasztalásunk lehet arról, hogy egyre több. És ez a lényeg sajnos, bármennyi is van a valóságban, az pár hét, pár hónap múlva még több lesz. Ettől függetlenül azért a rendelkezésre álló információk alapján lehet tudni, hogy 100-200 ezer. Most a KSH közölt érdekes statisztikát.

Azt írja a Portfólió, hogy egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk, ez derült ki a KSH friss adataiból. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román (esetleg kárpátaljai, felvidéki és erdélyi magyar) dolgozók száma csökken.

A KSH tehát nem a teljes létszámot tárja elénk, csak azt, hogy tavaly honnan és mennyien jöttek.

Hírdetés

Például míg 2022-ben még csak 1100 Fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

Ebből is látható tehát, hogy egy felfelé ívelő tendenciáról beszélünk. Ehhez kapcsolódik egy múlt heti történés, ami nem kapott sajtónyilvánosságot, de pontosan tudom, hogy a gödi Samsung gyárban többeket elbocsátottak próbaidejük lejárta előtt. Ők magyarok voltak.

Elég általános, hogy azokat, akiket munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül alkalmaznak, minden előzetes jelzés nélkül kirúgják, és "érdekes" módon vendégmunkások jelennek meg helyettük. Egyébként forrásaink szerint a Samsung gyár azzal a feltétellel kap bizonyos állami támogatást, ha legalább 50 százalékban magyarokat alkalmaz. Ezt papíron meg is teszik, csakhogy ebbe nem számolandó bele a kölcsönzős munkaerő… Mindenki tudja ezt a trükközést, mégsem tesz ellene senki semmit.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »