Macron az ukrajnai és a gázai tűzszünetről akar tárgyalni Kínával

Macron az ukrajnai és a gázai tűzszünetről akar tárgyalni Kínával

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy egy olyan olimpiai tűzszüneten dolgozik, amely az olimpiai játékok idejére fegyvernyugvást biztosítana Ukrajnában és a Gázai övezetben. Ennek megszervezéséhez segítséget fog kérni Hszi Csin-ping kínai elnöktől, aki néhány hét múlva Párizsba látogat.

Olimpiai fegyverszünetet szeretnénk elérni. Azt hiszem, ez egy lehetőség. Megpróbálom majd számos partnerünket bevonni ezzel kapcsolatban”

– mondta az Elysée-palota vezetője a francia televízió szerint.

Macron utalt arra is, hogy kérni fogja Hszi Csin-ping kínai elnök segítségét, aki május folyamán Párizsba látogat.

Hírdetés

A francia elnök rámutatott, hogy kínai kollégája „ugyanígy” rendezte 2022-ben a pekingi téli olimpia idején. Ez február 20-án ért véget, négy nappal később pedig az oroszok háborút robbantottak ki Ukrajnában.

A párizsi olimpiát július 26. péntektől augusztus 11. vasárnapig rendezik meg. Az orosz és fehérorosz sportolók semleges zászló alatt versenyeznek majd. A két ország kormánytisztviselőit nem hívják meg a játékokra – olvasható az olimpia hivatalos honlapján.

Márciusban John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy csak mintegy negyven orosz sportoló indulhat semleges zászló alatt.

Nem lesznek orosz sportolók a csapatsportágakban, mert nem versenyezhetnek Oroszország csapata néven”

– mondta


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »