Felszólalás közben ütöttek le egy képviselőt a grúz parlamentben

Rendbontás volt hétfőn a grúz parlamentben, a vitatott "külföldiügynök-törvény" tárgyalása során a képviselők között verekedés tört ki.

A parlamenti vitáról készült felvételeken látható volt, ahogy az ellenzék egyik tagja a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt egyik képviselőjét fejen üti. Ennek nyomán verekedés tört ki a honatyák között, és meg is szakították az élő parlamenti közvetítést.

❗️ A fight broke out in the Georgian parliament during the consideration of the controversial bill on "foreign agents"

The leader of the "Citizens Party" Aleko Elisashvili attacked the leader of the parliamentary majority Mamuka Mdinaradze.

A fight broke out at the meeting of… pic.twitter.com/NVlqVBwoHh

— NEXTA (@nexta_tv) April 15, 2024

Hírdetés

A törvényhozás napirendjén egy olyan szabályozás vitája szerepelt, amelynek értelmében minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről szerző civil szervezetnek hatósági nyilvántartásba kell vetetnie magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják őket. A törvény eredeti változatában még az ilyen szervezeteket "külföldi ügynökként" kellett volna regisztráltatni, a mostani változat azonban már olyan szervezetekről szól, "amelyek egy külföldi hatalom érdekeit képviselik".

A kormánypárt április elején jelentette be, hogy a tavaly tömegtüntetések nyomán egyszer már elbukott jogszabályt – átdolgozott formában – ismét beterjeszti a parlamentbe.

A tbiliszi törvényhozás épülete előtt hétfőn több tucat ember tüntetett az Oroszországban 2012 óta hatályos hasonló jogszabály mintájára készült törvénytervezet elfogadása ellen. Sokan uniós zászlókat lengettek, és azt skandálták: "Nem az orosz törvényre!".

A tavaly december óta uniós tagjelölti státusszal rendelkező országtól Brüsszel a vonatkozó előterjesztés mihamarabbi visszavonását követelte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »