Iskolai beiratkozások Komáromban és Gútán

Iskolai beiratkozások Komáromban és Gútán

Számos településen a múlt héten tartották a tanköteles tanulók számára a beiratkozásokat az általános iskola első évfolyamába, köztük Komáromban és Gútán is.

Mindkét városban a szülők zöme magyar tannyelvű iskolát választott csemetéjének, míg Komáromban a beíratott 372 gyermekből 245-öt írattak magyar iskolába, addig Gútán a 120 tanulóból 93-at. Fontos megjegyezni:

Bagita Judit, a város közös tanügyi hivatalának szakmunkatársa által portálunknak elküldött adatokból kiderül, a komáromi iskolaköteles gyermekek szüleinek 65,8 százaléka választott magyar iskolát gyermekének. A szlovák tannyelvű iskolákban kiegyensúlyozott eredmény született: a Ján Amos Komenský Alapiskolába 41, a Rozmaring utcaiba 42, a Határőr utcai szlovák iskolába pedig 44 kiselsőst írattak be idén.

A magyar tannyelvű iskolák közül a Jókai Mór Alapiskolába 56 gyermeket, az Eötvös Utcai Alapiskolába 83-at, míg a Munka Utcai Alapiskolába 73 gyermeket írattak be. A Marianum Egyházi Iskolaközpontot 73 szülő választotta gyermekének.

Hírdetés

Bagita Judit emlékeztetett, ezek a számok nem teljesen mérvadóak, hiszen csak áprilisban kezdődnek az iskolaérettségi kivizsgálások, és várhatóan néhány gyermek esetében azt fogják javasolni, hogy inkább még egy évig az óvodába járjanak.

A városi fenntartású intézmények közül a Ján Amos Komenský Alapiskolába (szlovák tannyelvű) 27 gyermeket írattak, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolát 23 gyermek, a Corvin Mátyás Alapiskolát 35 gyermek választotta, így sokkal kiegyensúlyozottabb eredmény született a tavalyihoz képest, emelte ki Facebook-oldalán Halász Béla polgármester, aki szerint ezek a számok biztosítani tudják a városi fenntartású iskolák megmaradását.

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontot idén 35 tanköteles gyermek választotta. Természetesen Gútára is érvényes: ezek a számok nem véglegesek, hiszen az összes intézmény esetében jelezték az esetleges halasztásokat.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »