A német futball fejet hajt Xabi Alonso alkotása előtt: a Bayern elsők között gratulált a Bayernek

A német futball fejet hajt Xabi Alonso alkotása előtt: a Bayern elsők között gratulált a Bayernek

A Leverkusen behozhatatlan előnnyel vezeti a Bundesligát, először szerezte meg az aranyérmet – öt fordulóval a bajnokság vége előtt.

A százhúsz éves klub valóban történelmet írt a német labdarúgás történetében. Az 1904. július 1-én a a Bayer gyógyszergyár által Leverkusen városában alapított egyesület fennállása óta első bajnoki címét szerezte a Bundesligában, amelynek 1979 óta tagja. Noha a szezon még nem ért véget, előnye behozhatatlan és egyidejűleg olyan tetemes, ami rendkívülinek számít a Bundesliga történetében. Mint ahogy az is, hogy Xabi Alonso csapata veretlenül hódította el a bajnoki címet.

Noha a rendkívüli diadalt magyarázó igazán részletes elemzések még hátra vannak, abban senki sem kételkedik, hogy a történelmi bajnoki cím megszerzésében oroszlánrésze van a gyógyszergyári csapat edzőjének. A spanyol Xabi Alonso játékosként a spanyol válogatottban és a legtekintélyesebb klubokban. köztük a real Madridban, a Liverpoolban és pályafutása végén a Bayern Münchenben sikert sikerre halmozott. A Bayer Leverkusen irányítását 2022 októberében vette át, és azóta szinte töretlen volt az együttes szárnyalása.

Nem véletlen, hogy a német labdarúgás vezetői a sikert méltatva Alonso remekművéről beszélnek. Így „szívből jövő” jókívánságait fejezte ki a 42 éves edzőnek Bernd Neuendorf. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke úgy értékelte, hogy a Xabi Alonso irányításával a Leverkusen „magával ragadó, mesteri” futballt játszott. Kiemelte, hogy a gyógyszergyáriak egyetlen mérkőzést sem vesztettek. Semmi kétséget nem hagytak afelől, hogy őket illeti a bajnoki cím – tette hozzá a DFB vezetője,

A nyolcvanszoros válogatott, utolsó játékos éveit a Leverkusen színeiben töltő Rudi Voller úgy értékelte, hogy bajnoki cím a rendkívül előrelátó, intelligens és szenvedélyes munka eredménye. „Tudatában vagyok annak, hogy az első bajnoki cím mit jelent az egyesület számára” – jelentette ki Völler, aki szó szerint hihetetlennek nevezte az egyenletes teljesítmény és az eremény közötti összhangot.

Hírdetés

Soha nem szerettem, hogy a Leverkusent gyakran „lúzernek” nevezték, de ez ma már történelem, és joggal – tette hozzá.

Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya immár a júniusi németország Európa-bajnokság esélyeit latolgatta Bayer Leverkusen sikere kapcsán. „Azt várom a csapat válogatottjaitól, hogy ezt a lendületet őrizzák meg az Eb-re is” – hangsúlyozta Nagelsmann, aki gratulált játékosoknak, az edzői stábnak ls az egész klubnak az első és”abszolút megérdemelt ” bajnoki címhez.

A rendkívüli sikerhez ugyanakkor gratulált a legnagyobb rivális, a „trónjáról” tizenegy év után letaszított letaszított Bayern Müncne elnöke. Herbert Hainer szerint

a Leverkusen megérdemelte a bajnoki címet, ami jutalom a kiemelkedő szezonért és a nagyszerű futballért.

A Bayern célja ugyanakkor, hogy a győztesnek járó „salátástál” visszakerüljön Münchenbe. „Nem adjuk fel” – tette hozzá a trónfosztott klub első számű vezetője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »