Komáromban közel kétszer annyi gyereket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba

Komáromban közel kétszer annyi gyereket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba

A járási székhelyen április 10-12-én került sor az alapiskola-választásra. Az eddig beíratott 372 gyermek közül 245 számára magyar, 127 részére pedig szlovák tannyelvű oktatási intézményt választottak a szüleik. Az előbbiek közül legtöbben az Eötvös Utcai Alapiskolába, az utóbbiak közül pedig javarészt a Határőr Utcai Alapiskolába kértek és nyertek bebocsátást. 

„Természetesen, ezek az előzetes számok még nem teljesen mérvadóak, hiszen csak ezután kezdődnek az iskolaérettségi kivizsgálások. Az eddigi tapasztalataink szerint állítom, hogy a helyi pedagógiai-pszichológiai tanácsadó központ szakemberei néhány gyermek esetében biztosan azt fogják javasolni, hogy inkább még egy évig óvodába járjanak. Vannak olyan szülők, akik maguk is ezt szeretnék, s majd a pedagógiai-pszichológiai kivizsgálások során kiderül, hogy mennyire megalapozott ez az óhajuk“ – mondta el a Ma7-nek dr. Bagita Judit, a Komáromi Közös Tanügyi Hivatal szakelőadója.

Hírdetés

Majd ismertette az eddigi beíratási számokat: „Az eddig magyar tannyelvű alapiskolába íratott 245 gyermek közül 83 számára az Eötvös Utcai Alapiskolát, 73 részére a Munka Utcai Alapiskolát, 56, illetve 33 esetben pedig a Jókai Mór Alapiskolát, illetve a Marianum Egyházi Iskolaközpontot választották a szülők. A szlovák tannyelvű alapiskolák eddigi beíratási adatai között csak minimális különbségek mutatkoztak: a Határőr Utcai AI-ba 44, a Rozmaring Utcai AI-ba 42, a J.A. Komensky AI-ba pedig 41 kicsit írattak be, ami az esetükben összesen 127 beíratott gyermeket jelent“. 

Azt is megemlítette, hogy a Határőr Utcai Alapiskola majd még vonzóbbnak bizonyulhat azután, hogy az épülete teljes körű felújításon esik át.

A beíratási számokat megkeverő duplicitásokra is rámutatott: „Minden évben akadnak olyan szülők, akik két iskolába is beíratják a csemetéjüket. Ez főleg az elvált házaspárok esetében szokott történni, amikor az utódaikat más-más intézménybe szeretnék járatni, végül a beíratásukról bírósági döntés születik. Emiatt minden helyi alapiskola illetékeseit megkértem arra, hogy április 19-ig küldjék el nekem a már beíratott gyerekek névsorát, aminek az alapos ellenőrzése során derülnek majd ki a duplicitások“. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »