Olvasni jó! – az SZMPSZ országos irodalmi vetélkedőjét a kéméndiek nyerték

Olvasni jó! – az SZMPSZ országos irodalmi vetélkedőjét a kéméndiek nyerték

Rimaszombatban, a Csillagházban és a TMRG dísztermében szervezték meg az Olvasni jó! irodalmi vetélkedő országos döntőjét 2024. április 12-én.

A találkozót immár 19. alkalommal a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központ, Területi Választmány és a Tompa Mihály Református Gimnázium közösen szervezi. A vetélkedő tartalmában és szervezésében három éve újult meg, és töretlenül nagy érdeklődésnek örvend a szlovákiai magyar iskolák, diákok körében.

Az idei vetélkedő időpontját a szervezők a Költészet Napja utórendezvényeként tervezték, s mintegy az anyanyelv fontosságát tudatosítva indítják az egész évi anyanyelvvel törődés köré épülő programsorozatot.

A versenyt Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke nyitotta meg, köszöntötte a felkészítő tanárokat, a versenyzőket.

„Ennél jobb címet, mint az Olvasni jó! nem is lehetne kitalálni az olvasás népszerűsítésére. Aki szeret olvasni, az megerősítve érzi magát, aki pedig nem, lehet, hogy éppen ettől kap kedvet. Az olvasás a leggazdagabb örömforrás. Ismeretekkel ruház fel, soha nem látott vidékekre visz el, elképesztő kalandokat élhetek át általa a karosszék megnyugtató biztonságából, érdekes embereket ismerhetünk meg belőle, megtanulható, hogy mi a rossz és mi a jó, beleélhetjük magunkat különböző jellemű személyek sorsába. Azt is mondhatnám, ami már talán elcsépeltnek hangzik, de igaz: A könyv a legjobb barát. Így gondolkodott az a 25 csapat is, aki ebbe a vetélkedőbe az ország minden részéből jelentkezett. Hálásak vagyunk érte” – nyilatkozta Fekete Irén.

Fekete Irén elmondta, Rimaszombatba mindig érdemes eljönni, mert itt olyan dolgok történnek, amelyek szívet, lelket gyönyörködtetnek, a kultúrát és a műveltséget gazdagítják.

„Országos döntője van ugyanis egy olvasási versenynek, amelynek én már a győztesét is meg tudom nevezni. Név szerint ugyan nem, mert nagyon sokan vagyunk, de győztesek vagyunk mi mindnyájan: felnőttek és gyerekek, szervezők, tanítók és tanítványok, de még az érdeklődők is.

Hiszen ebbe a vetélkedőbe azok jelentkeztek és azok vannak jelen, akik kedvelik a könyveket, szeretnek olvasni, és tudják, hogy olvasni jó. A könyvekben ugyanis az élet jelenik meg, mindaz, amit magunk körül látunk, érzünk és tapasztalunk: az öröm, a vidámság, a kaland, a barátság, a szeretet, és mindennek az ellentéte is: a szomorúság, a boldogtalanság, a megpróbáltatás és a szeretethiány, és mindaz, amit ezek az érzelmek előidéznek.

Minden könyvben benne van a kor is, amelyben születik, a maga életfelfogásával és hangulatával. A kortárs írók műveiben megjelennek korunk eseményei, tárgyai, értékei. Ez így helyes, hiszen a mai tartalomnak a mai világ kérdéseire kell választ adnia.
Itt a kulcsa a dolgoknak! Választ adni a világ kérdéseire! Aki ennek a tudásnak a birtokában van, az hasznára van a kisebb és tágabb közösségünknek – így válunk mi valamennyien nyertessé.

Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a mai vetélkedő főszereplője, A balatoni sellő című könyv írója kortársunk, szlovákiai magyar író, újságíró, grafikus, a galántai járásbeli Feketenyéken él. Élő példa arra, hogy itt is teremnek ragyogó írók.

Igaz, hogy a mai versenynek sok a nyertese, de az igazi díjat mégis ti kapjátok!
Mindenkinek sok sikert kívánok! Győzzön az a csapat, amelyik a legtöbb munkát fektette bele a felkészülésbe!” – mondta.

Hírdetés

A döntő napját gazdagabbá tette az írónővel való közvetlen író-olvasó találkozó, melynek házigazdája Hencz Bálint volt, a TMRG maturandusza. Az előválogató és a döntő közötti időben az előző évek programjához igazodva a felkészítő tanárok részére Ádám Lilla, a TMRG tanára tartott szakmai műhelyt a szövegértelmezés és a kreativitás témakörben.

A versenyben részt vevő csapatok felkészültsége kiváló volt, kreativitásuk figyelmet érdemel, amiért köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat és az olvasást szerető tanulókat egyaránt.

A verseny feladatainak összeállítója és a játékmester Károlyi Katalin, a TMRG tanára és Kamarás Talpas Eszter, a Tompa Mihály Alapiskola tanára voltak.

Az idei vetélkedőbe 25 csapat jelentkezett, a döntőt 17 csapat vívta.

Az eredmények
1. hely – Petőfi Sándor Alapiskola – Kéménd – TAVIRÓZSÁK csapata
2. hely – Károlyi József Alapiskola – Farkasd – TAVI HABLEÁNYOK csapata
3. hely – Gregorovits Lipót Alapiskola – Jóka – Csipet csapat nevű csapata

KÜLÖNDÍJAK
A legkidolgozottabb medál díja – ÚRI HÖLGYEK csapat – Pongrácz Lajos Alapiskola Ipolyság
A legérdekesebb medál díja – Csipet csapat – Gregorovits Lipót MTNYA, Jóka
A legkreatívabb medál díja – Kalandvágyó nyomozók – Alapiskola Egyházgelle

A döntőbe jutott iskolák:

Petőfi Sándor Alapiskola, Kéménd
Károlyi József Alapiskola, Farkasd
Gregorovits Lipót Alapiskola, Jóka
Turczel Lajos Alapiskola, Szalka
Helmeczy Mihály Alapiskola, Királyhelmec
Nagysallói Alapiskola
Alapiskola és Óvoda, Hidaskürt
Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság
Fegyverneki Ferenc Alapiskola, Ipolyság
Jedlik Ányos Alapiskola, Szímő

Az elődöntőben a 11-17. helyen végző iskolák (ők nem jutottak be a döntőbe, de versenyeztek az elődöntőben):

Széchenyi István Alapiskola, Felsőszeli
Corvin Mátyás Alapiskola, Gúta
Alapiskola és Óvoda, Bátka
Kazinczy Ferenc Alapiskola, Tornalja
Alapiskola, Rimaszécs
Szombathy Viktor Alapiskola, Feled
Alapiskola, Egyházgelle.

Az Olvasni jó! országos irodalmi vetélkedő szervezői elégedettek a verseny színvonalával, a tanulók felkészültségével. Örömmel tölt el mindenkit, hogy az olvasás iránti igény jelen van a tanulók mindennapjaiban.

A vetélkedőt a BGA és több helyi vállalkozó támogatták.

(Ádám Zita/ HE / Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »