Ukrajnába csak negatív koronavírus-teszttel utazhatunk

48 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk az Ukrajnába utazó szlovák állampolgároknak. Aki teszt nélkül lépi át az országhatárt, annak állami vagy otthoni karanténba kell vonulnia, Ukrajna ugyanis augusztus 1-jén a vörös, kockázatos országok közé sorolta Szlovákiát – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az ukrán nagykövetség.

Ukrajna az aktív fertőzöttek száma alapján zöld és piros zónába sorolja az országokat.

A vörös zónában azok az országok vannak, ahol az aktív fertőzöttek száma meghaladja 100 ezer lakosonként meghaladja a 40 főt, a zöld zónába azok az országok tartoznak, ahol 100 ezer lakosra kevesebb mint 40 fertőzött jut.

Hírdetés

„Azoknak kell államilag kijelölt karanténközpontba vonulniuk, akik rizikós országból érkeznek, és több mint 14 napig tartózkodtak ott. Nem kell a állami létesítménybe bevonulnia annak, aki otthoni karanténba vonul és letölti a Maradj otthon (Zostaň doma) elektronikus applikációt” – magyarázta a külügyminisztérium. Az Ukrinform ukrán ügynökség tájékoztatása szerint az otthoni karantén feloldható, ha az illető koronavírus-tesztet végeztet, és az eredmény negatív lesz.

Az országba való belépéskor minden külföldi személynek fel kell mutatnia az egészségügyi biztosítási szerződését. A biztosításnak az ukrajnai tartózkodás teljes idején érvényesnek kell lennie.

A Szlovák-Ukrán határt a Felsőnémeti (Vyšné Nemecké)-Ungvár, Ugar (Ubľa)-Malyj Bereznyj, Nagyszelmenc -Kisszelmenc határátkelőnél lehet átlépni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »