Újra „hozzányúlnának” a borravalóhoz: a bankkártyával adott jatt legalizálását kérik a vendéglátóipari munkáltatók

Újra „hozzányúlnának” a borravalóhoz: a bankkártyával adott jatt legalizálását kérik a vendéglátóipari munkáltatók

A kártyával vagy fizetési meghagyással hagyott borravaló legalizálását kérik a vendéglátóipari munkáltatók a romániai hatóságoktól. A Krónika által megkérdezett érintettek szerint Erdélyben és a Partiumban ez amúgy nem jellemző, ha a vendég kártyával fizet, a jattot akkor is készpénzben hagyja ott a pincérnek vagy bárosnak.
Új adóért könyörögnek az államnak a vállalkozók és üzletemberek: a Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a vendéglátóipari egységekben adott borravaló legalizálását kérik, ami több tízmillió eurót hozna a felszínre, amelyek után ma haszonélvezőjük nem adózik.

Az ágazat képviselői szerint ugyanakkor több mint 100 ezer alkalmazott is nyerne az intézkedésen.
Tény, hogy nem minden borravaló legalizálását kérik az ágazatban vállalkozók, csupán a bankkártyával és a fizetési meghagyással odaítélt összeget, vagyis a számlázott „bónuszt” hivatalosítanák.

Hírdetés

Az ágazat ennek a borravalónak a szabályozását kéri, ami azt jelentené, hogy egy 100 lejes borravaló után az alkalmazottnak 10 százalék adót kellene fizetnie, ennyi menne az államnak, 90 százalék pedig nála maradna” – magyarázta a kezdeményezők nevében Daniel Mischie, egy nagyobb étteremlánc vezérigazgatója.

A hírtelevízió értesülései szerint a hatóságok egyetértenek a vendéglátóipari munkáltatók kérésével. Gabriel Biriș adó- és pénzügyekben jártas ügyvéd szerint azonban a mostani kezdeményezés nem oldja meg a helyzetet,

sőt bonyodalmat is okoz, hiszen a készpénzben kapott összegekre nem tér ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »