Szlovákia lakossága megszabadulna a legkisebb eurócentes érmék használatától

Szlovákia lakossága megszabadulna a legkisebb eurócentes érmék használatától

Nyitókép: SME/Vladimír Šimíček

Szlovákia lakossága meglenne az egy és két eurócentes érmék használata nélkül, ami nemcsak a Szlovák Nemzeti Banknak, de a kiskereskedelemnek is kedvezne.

Az eurócentek verésére és gyártására szánt költségek ugyanis jócskán meghaladják a névértéküket.

Szlovákia lakossága megszabadulna tőlük

A legkisebb eurócentek használatának korlátozását leginkább a bevásárlások során vennénk észre, ahol az árakat felfelé kerekítenék. Ezt leszámítva azonban az egy és két centesek használatának megszüntetése nem befolyásolná jelentősebben a családi költségvetést.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői kiszámították, hogy a legkisebb eurócentesek használatának megszüntetése 0,5, maximum 5 centtel befolyásolná egy átlagos háztartás havi kiadásait.

Az apró eurócentek használatának korlátozását nemcsak a nyilvánosság, de a vállalkozók is támogatják.

Az Eurobarometer felméréséből kiderült, hogy Szlovákia lakosságának 73%-a támogatja az egy és két eurócentesek megszüntetését, ami az eurozónában az egyik legmagasabb támogatottsági arány, és jelentősen több, mint a 64%-os átlag.

Hírdetés

Nem éri meg a gyártásuk

– konstatálta a bank elemzője.

Ezenkívül az legkisebb eurócenteseket az automaták többségében sem fogadják el, beleértve a tömegközlekedés jegyautomatáit.

Ellenérvek

Az alacsony értékű érmék felszámolása elleni egyetlen érv az, hogy nagyobb esély lenne az infláció mértékének megemelkedésére, illetve a bevásárlás során felkerekítenék az árakat.

Több országban már az árak kikerekítése mellett döntöttek, tehát a legközelebbi olyan értékre kerekítenek, amit öt eurócentessel ki lehet fizetni. Az ilyen kikerekítés mellett azonban érvényben marad az egy és két eurócentes érmék használata is.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzőinek elmondása szerint a változás leginkább az alkohol és az élelmiszer árára lenne hatással, hiszen ezeknek az árucikkeknek a kétharmadához jelenleg is szükség van a legkisebb eurócentesekre.

– mondták az elemzők.

Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »