Ritka hurrikán csapott le a turistakedvenc szigetekre – videó

Ritka hurrikán csapott le a turistakedvenc szigetekre – videó

Úgynevezett medikán pusztított pénteken a görögországi Jón-szigeteken, a vihar fákat csavart ki, áradásokat és áramszüneteket okozott Kefalónia, Zákinthosz és Ithaka szigetén.

A Jánosz névre keresztelt ciklon miatt a tűzoltókat eddig legkevesebb hatvan alkalommal riasztották, főleg azért, hogy eltávolítsák a kidőlt fákat és kiszivattyúzzák a vizet az elöntött épületekből.

Kefalónia partjainál egy hajó elsüllyedt, a polgármester tájékoztatása szerint azonban senki nem sérült meg a szigeten, pusztán anyagi károk keletkeztek. Hasonló a helyzet Zákinthoszon és Ithakán is.

Hírdetés

Szakemberek szerint a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részét dél körül elérő vihar ereje gyengébb a vártnál. A hatóságok ugyanakkor azt közölték, hogy az Athén környékén található három menekülttábor lakóit elővigyázatosságból átszállították egy konferenciaszállóba.

A parti őrség arról számolt be, hogy bajba került egy csónak több mint ötven utasa a tengeren, és az erős szél miatt nem is tudnak egyelőre segítséget küldeni.

Ilyen ciklont először 1995-ben észleltek Görögországban, az utóbbi években azonban egyre gyakoribbá vált ez a légköri képződmény. Hasonló vihar utoljára 2018-ban csapott le az országra.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »