Permet a vízben

Permet a vízben

Permet a vízben 2017. december 18., hétfő – 13:41 Veres István2017. 12. 18., h – 13:41 Vélemény Friss ikon Off Törzs

Az igazság az, hogy felesleges bevizsgáltatni, mivel egészen biztos, hogy a dél-szlovákiai falvak többségében a kút- és ivóvíz növényvédő szerek, vagyis gyomirtók, rovarirtók és egyéb permetek származékait tartalmazza, méghozzá évtizedek óta. Kivételt képezhetnek azok a térségek, ahol a talajösszetétel vagy a térszíni viszonyok miatt nem folyik mezőgazdasági tevékenység. De ahol mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ott használják ezeket a szereket – persze, csakis a törvényt betartva, a megengedett mennyiségben.

Meg hát a permet az lebomlik a földben – ezt is sokan elhiszik. Persze, elszivárog egy része, és a talajvízben oszlik el, időnként pedig rettenetesen meg tudunk lepődni, ha kiderül, hogy ennek vagy amannak a falunak az ivóvizében növényvédő szert találnak. Mert hát – kérdezheti józan paraszti ésszel a lakosság –, hogy kerülhet oda, mikor a kút a faluban van, a permetet meg a mezőre szórják, a falunk kívül? Talán átfújja a szél? Vagy a vakondokkal átpumpáltatja a Soros György, hogy ő nevethessen a végén? Sokkal valószínűbb, hogy a talajvíz viselkedésének következménye a jelenség, hiszen, mint tudjuk, a talajvíz nem marad egy helyben: csökken, emelkedik, szétterjed, keveredik, vagyis állandó mozgásban van.

Még ennél is csodálatosabbak azok a kistermelők, akik takarékossági szempontok alapján úgy döntenek, hogy az udvarukban levő emésztőgödör tartalmát a saját kertjük végébe szivattyúzzák ki, illetve szétvésik az emésztőgödör alját (ha egyáltalán ki van betonozva az alja, hiszen ez sem volt mindig divat), hogy a tartalma a földbe szivároghasson. Szóval, ezek a derék polgárok örülnek, hogy ezekkel a józan paraszti technikákkal megspórolnak évente ötven eurót az emésztőgödör két-három alkalommal történő kiszívatása helyett, közben pedig abban a hitben élnek, hogy ők nem a saját ürülékükkel táplálkoznak. Pedig pontosan ez történik. Persze, lehet vásárolni speciális baktériumokat, amelyek az emésztőgödörben lebontják annak tartalmát, legalábbis a szerves részeket (a mosószerek meg a tusfürdők és samponok nem szervesek), sokan használják is ezeket. De a szennyvíz akkor is szennyvíz. A permet meg permet.

Hírdetés

De legalább magunkat ne nézzük hülyének, ha már mások annak néznek.

Bevezető

Most, hogy növényvédő szert találtak három csallóközi falu ivóvizében, azt is írhatnánk: gyorsan mindenki vizsgáltassa be a saját kútjának vizét vagy a községi ivóvizet, hátha abban is akad permetmaradvány.

Címkék vízszennyezés szennyezett ivóvíz Rovatoldalon kiemelt Nem kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »