Palkovics: mesterséges intelligencia platformot hozunk létre

Palkovics: mesterséges intelligencia platformot hozunk létre

Magyarország digitális fejlettség tekintetében 2030-ra az Európai Unió tíz legjobbja közé szeretne tartozni.

Ehhez szükség van a digitális készségek erősítésére, a vállalkozások versenyképességének növelésére, és nemzetgazdasági szintű digitális fejlettségre. A digitális oktatási stratégia már elkészült, és a lebonyolítás fázisába lépett. Idén a hallgatók 29 százaléka (2013-ban csak 22 százaléka) választott műszaki, természettudományi, vagy informatikai területet. A következő néhány évben 40 százalékra szeretnék növelni arányukat.

Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az IVSZ Menta konferenciáján elmondta, 2002 óta jelentősen többet költ az ország innovációs és kutatásra, mint korábban, mégsem tudtunk elmozdulni az unió 22. helyéről. A miniszter szerint ideje hozzányúlni a magyar innovációs és kutatási rendszerhez, ami 1948 óta változatlan, és nem hozza az elvárt eredményeket.

A tárcavezető úgy véli,

a vállalkozásoknak is rendelkezésükre áll olyan forrás, amellyel innovációs képességük javulhat, ugyanakkor az ehhez szükséges digitális tudással nem rendelkeznek, és az információhiány is nagy gát.

A negyedik ipari forradalom abban különbözik a többitől, hogy itt a gépek nemcsak működnek, hanem döntéseket is hoznak. Emiatt nagymértékben felértékelődik a mesterséges intelligencia szerepe, és ki kell aknázni a benne lévő lehetőségeket, meg kell teremteni neki a közeget, viszonyt kell kiépíteni vele.

A konferencián Palkovics László bejelentette, hogy létrehoznak egy mesterséges intelligencia platformot, amelyben kormányzati és vállalati oldalról közösen egyeztetnek és próbálják megteremteni a mesterséges intelligencia használatához szükséges környezetet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »