Oszd meg és gyarapodj!

Bevalljuk-e magunknak vagy sem, tudatosítjuk-e magunk számára vagy elnyomjuk magunkban, tény, hogy minden az önismereten múlik. Amint egy pillanatra lankad a figyelmünk, s az éberségünk a környezeti (többnyire emberi szándékok) hatásai alá kerül, máris búcsút mondhatunk az önuralomnak. De kis, finom lépésekkel és egy-két trükkel kialakíthatjuk a helyes látásmódot, így az „Oszd meg és uralkodj!” helyett az „Oszd meg és gyarapodj!” elvet érvényesíthetjük. 

Arra jöttem rá, hogy a viselkedésük sokszor nem a korunknak, az átélt tapasztalatainknak, a végzettségüknek, a nemi szerepeinknek, vallásosságunknak, spirituális eredményeinknek, erkölcsi értékeinknek, lelki hovatartozásunknak stb. megfelelő. Arra célzok, hogy sokan elveszítjük a „jó formánkat”, kibillenünk a „pozitív nézőpontból” és akaratlanul ugyan, de mások negativitásának a szócsöveivé válunk.

Véleményem szerint ezen okvetlenül változtatnunk kellene. Ezúttal csak egyetlen lépésre fókuszálok, amit úgy tudnék röviden összefoglalni, hogy „Adjunk legalább ugyanannyi teret a jónak, mint a rossznak!”. Hol? Az életünkben. Szűkítsük a kört! A kommunikációinkban: írásban és szóban egyaránt.

 

A verbális kommunikáció olyan, mint egy tükör. Nyíltan megmutatja a pillanatnyi tudatállapotunkat és a lelkiállapotunkat. Szerintem ezzel érdemes kezdeni.

Figyeld meg, milyen töltetű, előjelű szavakat használsz. Fontos, hogy ne másokat elemezgess, csak magadra figyelj. Anélkül, hogy megjátszanád magad, vagy kritikával illetnéd magad, tehát meghagyva magadnak a természetadta szabadságot, egyszerűen csak figyeld meg, milyen szavakat használsz.

Akár papírra is vetheted a leggyakrabban használt szavaidat (mindenkinek van szavajárása) és a többször ismétlődő témáidat (ezek a szokásaid).

 

Utána kövesd a témákat, amelyek a szádra jönnek! Így felismerheted, hogy melyek azok az érdeklődési körök, amelyekre az elméd nyitott, szomjazik és azonnal lecsap, amikor szembejön vele. Ezek többnyire gondolkodás nélkül történnek. Onnan fogod észrevenni őket, hogy azonnal reagálsz rájuk. Jegyezd fel ezeket a témákat és a válaszreakcióidat!

Például, tegyük fel, hogy imádod a vicceket, a politikai vitákat, a pornót, az enigmákat, a bulvárt, de nem bírod a kritikát, hajlamos vagy másoknak panaszkodni, vagy csak szimplán magadhoz ragdni a szót és hallatni a hangodat. Szóval, egészen őszintén figyeld meg a szavaid alapján, milyen vagy, vagyis pillanatnyilag milyennek tűnsz kívülről.

 

Sok ember el sem jut idáig. Voltaképpen elhazudja az életét azáltal, hogy kikerüli vagy meghamisítja a neki nemtetsző, illetve kínos részeket. Így láthatatlanul áldozattá válik. Önmaga áldozatává. Megosztja a figyelmét, hagyja terelni magát, nem hajlandó önvizsgálatot tartani, átírja az énképét, problémáiért másokat vádol, ugyanakkor előítéletes másokkal, mégis nehezen viseli, ha mások hasonló tulajdonságaival találkozik. Bizony, sokszor azért nem tetszik a másik ember viselkedése, mert az hasonlít a miénkhez.

 

 

Utolsó lépésként, változtass bátran önmagadon! Tehát csakis önmagadon, feltéve, hogy ez nem ütközik áthághatatlan belső ellenállásodba és nem szenvedsz vereséged saját gyengeségeiddel szemben.

Félreértés ne essék!  Nem bántani kell önmagunkat, csak noszogatni és motiválni kissé. Nem kívánlak durván provokálni, csak rávezetni, hogy a lelkiségért, az önismeretért, a jó dolgokért tenni kell.

Engedd meg, hogy önmagammal példálózzak! Vegyünk egy esetet.

Ha például Neked az én könyveim, cikkeim, műsorokban tanúsított szerepléseim, esetleg a mindennapi megnyilvánulásaim nem tesztszenek, és általában könnyedén megszületik benned ez a „vélemény”, akkor valószínűleg azt képtelen vagy magadban tartani. Ezért, amikor barátaiddal találkozol, megosztod velük a véleményedet: Képzeld, azt hallottam, hogy Száraz Gyuri szerint léteznek földönkívüliek meg napvallás meg koleszterininjekció, és így tovább. A legutóbbi könyvében reinkarnációról ír, de én nem hiszek ezekben a dolgokban. Ugyan beleolvastam a könyvébe és belehallgattam az előadásába, de hülyeségnek tartom.

Ilyen és ehhez hasonló véleményed bármikor bárkiről lehet. A nevek, témák és minősítések tetszés szerint bővíthetők és kicserélhetők. De mi is történt valójában. Hatottál másra. Olyanok véleményét, gondolkodását, sőt még lelki állapotait kezdted el manipulálni, akik nem látták, nem olvasták, nem hallották, egy szóval nem is tapasztalták azt, amit te. Ugyanakkor mégis elég fontosnak tartottad hangoztatni a véleményedet, bármennyi igazságtartalma is volt vagy nem volt.

Hírdetés

Így szoktunk másokat manipulálni: rábeszélni vagy lebeszélni, terelni és irányítani a sorsban. Ez azonban cseppet sem elhanyagolható felelősség!

 

 

Tanulságaim:

 

Amikor „csak véleményt” alakítasz ki magadban másokról, mások életéről, alkotásairól, akkor mérd fel, hogy ezzel mi mindent indíthatsz el mások fejben, szívében, életében! Könnyen sugallhatsz át másokba személyes illúziókat, hazugságokat, s negatív benyomásokat is okozhatsz másokban!

 

Amikor mások „véleményét” hallgatod/olvasod, akkor fontold meg, hogy mennyit teszel belőle szűretlenül magadévá, mellőzve a valódi megtapasztalásokat, és mennyit adsz tovább belőlük. Így születnek a pletykák, mendemondák, előítéletek, félreértések, féligazságok, hazugságok stb. Lényegében ez „negatív teremtés”, mert illúziókat hozol létre.

 

Ha pedig már az előbbieket tisztáztad magadban, akkor mérlegeld, hogy képes vagy-e részt venni a jó dolgok teremtésében. Tegyük fel, hogy Száraz Gyuri cikke, könyve, műsora, előadása vagy szereplése éppen elnyerte tetszésedet. Akkor két választásod van: megtartod magadnak az élményt, megköszönöd magadban, talán még áldást is kívánsz nekem, s ezzel az ügy el van intézve. Ez a plafon, a maximum, amire hajlandó vagy. Avagy működteted a címben is szereplő „Oszd meg és gyarapodj” elvet. Ezt hívom pozitív teremtésnek, amikor nem az emberi hibákon köszörüljük a nyelvünket és a virtuális körmeinket, nem kárörvendünk, nem irigykedünk, nem ellenkampányolunk stb., hanem bőséget hozunk létre jó szándékkal, önzetlenül, szeretetből azáltal, hogy legalább annyit foglalkozunk a pozitív teremtéseinkkel, mint amennyit a negatívokkal korábban tettük. Szerintem mindenkinek van mit jóvá tennie, kiegyenlítenie. Aki azt hiszi, hogy nincs, annak talán még több is van.

 

Ez az attitűd („Oszd meg a jót és gyarapodj”) egy pozitív szemléletté és életstílussá tehető, ami lényegében abban áll, hogy leszoktassuk magunkat az egyoldalúságról és az öntudatlanságról, hogy kivonjuk magunkat mások manipulációs bűvköréből, és végre a saját felelőségteljes és önfeledt életünket kezdhessük élni. Én ezt a benső ösvényt járom.

 

Sok bátorságot kívánok Neked mindehhez!

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsBel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Oszd meg és gyarapodj! appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »