Novemberben Budapestre jön Erdogan elnök

Alig egy évvel legutóbbi vizitje után ismét hazánkba látogat Recep Tayyip Erdogan. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a török elnök novemberben érkezik Budapestre, ahol várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium megkeresésre megerősítette: a vizitre a tervek szerint november 7-én kerül sor. A két ország minden évben felső szinten egyeztet, és az idén hazánk a házigazda. Az ügyre rálátó forrásaink szerint a Török Áramlat nevű tengeri gázvezeték kérdése, illetve a korábban beharangozott hadiipari együttműködés szintén napirendre kerülhet.

Utóbbiról tavaly október elején, Erdogan legutóbbi látogatásán esett szó. Akkor ezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése. Ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk.” A török elnök tavalyi látogatásának a felújított budai Gül Baba-türbe felavatása volt az apropója. A népes delegáció élén hazánkba érkezett Erdogan részt vett a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett török–magyar üzleti fórumon, és felkeresett egy I. világháborús katonai hadisírkertet is.

Hírdetés

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni küzdelem témájában a két országnak szintén van egyeztetnivalója. Jelenleg mintegy 3,5 millió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, mellettük azonban legalább félmillió iraki, illetve több százezer afgán és pakisztáni bevándorló is oltalomra talál. Az Európába irányuló migráció szárazföldi útvonalára nehezedő nyomás éppen a Törökország és az EU által 2016-ban kötött megállapodásnak köszönhetően enyhült. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tavaly azt mondta: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »