Német államfő: nyomás alá került a liberális demokrácia

Német államfő: nyomás alá került a liberális demokrácia

Nyomás alá került a liberális demokrácia, ellenfelei egyre hangosabbak és öntudatosabbak – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken Berlinben, a szövetségi parlamentben (Bundestag), a német köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A szövetségi elnök ünnepi beszédében kiemelte: 1918 . november 9-én “éppen olyan kevéssé volt előre meghatározott a demokrácia bukása, mint amennyire kevéssé garantált a fennmaradása most, száz évvel később”.

Hírdetés

Az elégedetlenség a demokráciával egyre nagyobb, már a “társadalom közepét” is elérte, és egyre többen vannak, akik számára a parlament már nem a társadalom gondjainak politikai megoldására szolgáló intézmény.

Ezek az emberek “nem mind a demokrácia ellenfelei, de mind hiányoznak a demokráciának” – húzta alá Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve: a száz éve kikiáltott köztársaság története éppen azt mutatja, milyen nagy szükség van polgárokra, akik vállalják a demokratikus politika fáradalmait, mert hisznek értékében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »