Nagy változások jönnek a diákhiteleknél, íme a részletek

Nagy változások jönnek a diákhiteleknél, íme a részletek

Májustól elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, de megszűnik a nyelvtanulási diákhitel. Augusztus 15-től több mint duplájára emeli a kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt.

Az új termék

 • a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint,
 • míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben
 • lesz elérhető.

  A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik.

  A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású

  Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak

  Hírdetés

  a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

  Változások a szabad felhasználású diákhiteleknél

  A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató

 • május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350.000 forint értékben,
 • meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.
 • Külön döntött a Kormány a szabad felhasználású

  Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től.

  Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek.

  A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen.

  Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

  A Innovációs- és Technológiai Minisztérium (közleménye szerint a módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbítják.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »