Naď: Több mint 5000 mintavételi helyen 4901 csoport tevékenykedik majd

Naď: Több mint 5000 mintavételi helyen 4901 csoport tevékenykedik majd

A hétvégén megvalósuló országos teszteléshez több mint 5000 mintavételi helyet alakítanak ki, ahol 4901 csoport gondoskodik majd annak lebonyolításáról. A tesztelés szombaton és vasárnap, azaz október 31-én és november 1-jén zajlik 7-től 22 óráig, az utolsó mintát este fél tízkor veszik le.

Ezt követően befejezik a munkát, fertőtlenítik a helyiséget és készülnek a következő napra, vázolta fel Jaroslav Naď védelmi miniszter a keddi sajtótájékoztató alkalmával.
A tesztelésen nem kell részt venniük a 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek, az autizmusban, a daganatos betegségben szenvedőknek, vagy azoknak, akik számára ezt nem teszi lehetővé az egészségi állapotuk, például eltört az orruk. Ehhez azonban szükségük lesz orvosi igazolásra.

Kivételt képeznek továbbá a 65 évesnél idősebb személyek, de csak abban az esetben, ha önkéntes házi karanténban maradnak. A kijárási tilalom alóli mentesüléshez elismerik a PCR tesztek eredményét is, melyeket pénteken, 30-án vettek kézhez. A vérteszt eredményét nem veszik figyelembe.

Az embereknek a vezetéknevük kezdőbetűje alapján ábécésorrend szerinti időintervallumokban kellene részt venniük a tesztelésen, hogy elkerülhető legyen a hosszú sorok kialakulása. A települések azonban más eljárást is megszabhatnak, például az utcák szerinti tesztelést.

Operatív módon fogják megoldani azokat az eseteket, ha a zárás előtt még sokan várakoznának a tesztelésre. Arra kérik a polgárokat, hogy a tesztelést ne hagyják az utolsó pillanatra, s hogy a sorban engedjék előre a várandós nőket, s az időseket. Amennyiben a szülők szeretnék teszteltetni a gyermekeiket, ennek sincs akadálya, de kapacitási okok miatt ezt nem ajánlják.

Hírdetés

A védelmi miniszter elmondta, hogy a somzodpovedny.sk oldalon fel vannak tüntetve azok szállodák, melyek szállást biztosítanak mindazoknak, akiknek a teszteredménye pozitív lesz, viszont nem szeretnének otthoni karanténban lenni. Figyelmeztetett azonban arra, hogy ez nem lesz ingyenes és nem fizeti az állam.

Mivel felmerült a gyanú, hogy néhány nyomtatvány illetéktelen kezekbe kerülhetett, a tesztelőhely szerinti speciális jelzés is kerül a bizonylatokra. Ezeket a bizonylatokat az ellenőrzés során fel kell mutatni.

Arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben valaki nem vesz részt az országos tesztelésen, és a kijárási tilalom miatt hétfőn PCR tesztelésre megy, viszont szerdán még nem lesz meg az eredménye, ezekben a napokban a rendelkezéseknek megfelelően kell eljárnia. A kivételeknél nem ismerik el a magánlaboratóriumok antigén tesztjeit sem.

Mint mondta, a tesztelés után minden adatot bevezetnek a nemzeti egészségügyi információs rendszerbe (NCZI) annak érdekében, hogy a pozitív teszteredmények esetében vizsgálhassák a fertőzött személyek kapcsolatrendszerét.

Végezetül állította, hogy a mintavételi helyek biztonságosak, s nincs tudomásuk arról, hogy bárki az egészségügyi személyzet vagy az önkéntesek közül megfertőződött volna a próbatesztelést folyamán, bár azóta még nem telt el annyi idő, hogy a fertőzés kimutatható lenne…

(Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »