Méreg szivárog a Dunába Budapesten

Méreg szivárog a Dunába Budapesten

A Greenpeace szerint egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A Duna alacsony vízállása felszínre hozta az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérget – olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

A környezetvédő szervezet 2018 októberében mintákat vett a rendkívül alacsony vízállású Duna medréből a volt Óbudai Gázgyár mellett. A mérési eredmények kimutatták:

egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

Hírdetés

A Greenpeace szerint:

egészségkárosító naftalinok, mérgező PAH-ok, rákkeltő benzol, idegrendszerre káros xilolok, és rákkeltő arzén volt kimutatható a talajvízben a szivárgás miatt.

A szervezet regionális vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékű szennyezés éri a Dunát és a kármentesítést sok éve meg kellett volna kezdenie az NKM Földgázszolgáltatónak“.

A Greenpeace Magyarország bejelentést tesz a területileg illetékes kormányhivatalnak és a vízügyi hatóságnak, továbbá kéri ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. A környezetvédő szervezet emellett tájékoztatta a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »