Menni vagy nem menni? Ismert személyiségeket kérdeztünk arról, részt vesznek-e az országos tesztelésen

Van, aki fentartásokkal ugyan, de elmegy. Másvalaki azt mondja, nincs is nagyon más választásunk. Olyan vélemény is akad, hogy felesleges az indulazokat szítani. És van olyan is, aki szerint az a felelős döntés, ha nem vesz részt az országos tesztelésen. Ma7-ankét.

Részt veszek az országos tesztelésen, hiszen ahhoz, hogy továbbra is elvégezhessem a munkámat, szükség lesz a negatív teszteredményre. A dunaszerdahelyi kórház sebészeti osztályán dolgozom – nem először fognak tesztelni.

Az első komáromi koronavírus-fertőzött az én betegem volt – ezt követően kaptam meg az első negatív teszteredményt. Néhány héttel ezelőtt olyan tüneteket észleltem magamon, amit a koronavírus is kiválthatott volna, ezután újra elvégeztettem a tesztet, szerencsére másodszor is negatív eredménnyel.

Az országos tesztelés egészségügyi hasznát illetően vannak fenntartásaim. Elég, ha arra gondolunk, hogy negatív teszt birtokában is akár néhány percen belül megfertőződhetünk, tovább terjesztve a betegséget.

A járvány kezdete óta igyekeztem felelősen dönteni és cselekedni. Betartottam a járványügyi előírásokat: védve magamat és a környezetemet. Most esetenként azt látom és hallom, hogy akik nyáron felelőtlenül utaztak a járvány által sújtott külföldi országokba, leghangosabb hívei az országos tesztelésnek. Meggyőződésem, ha mindannyian felelősen cselekedtünk volna, nem tartanánk ott, ahol tartunk.

Az országos tesztelésen nem veszek részt, úgy érzem, részemről ez a felelős döntés. Amióta a járvány terjedni kezdett, minden esetben igyekeztem kerülni a nagyobb tömeget. Így teszek most is, kizárva annak a lehetőségét, hogy én magam megfertőződjek, vagy átadjam másoknak a fertőzést.

Szabó Ottó képzőművész szerint az elmúlt hetekben nagyon felkavarodott az állóvíz: rengeteg álhír, különféle rémisztgetés és furcsaság jelent meg – jellemzően a szociális hálón.

„Ennek ellenére azt hiszem, hogy el kell menni, és részt kell venni a tesztelésen. Hiszen ezzel ingyenesen leteszteltethetjük magunkat, családunkat, és legalább megtudjuk, hányadán is állunk a vírussal” – mondta el Szabó Ottó, hozzáfűzve: általában lojális típusnak tartja magát, még azokban az esetekben is, ha nem feltétlenül ért egyet bizonyos dolgokkal.

– hangsúlyozta.

Kérdésünkre, nem tart-e attól, hogy éppen a tesztelés során fertőződik meg, elmondta, jogosak az emberek ilyen irányú félelmei, hiszen bárhol elkaphatjuk a vírust, miért éppen a tömeges tesztelés jelentene kivételt.

Hírdetés

„Én mindenesetre – noha a munkám Kassához köt – egy kicsi faluban élek, ahol a tesztelés során nem kell nagy tömegekre számítani. Városokban ez ugyanakkor valóban nagyobb probléma lehet” – vélekedett.

Asztalos Kele Orsolya számára magától értetődő, hogy teszteltesse magát a hétvégén, hiszen

még a legkisebb esélyét sem szeretné annak megadni, hogy esetleg másokat, akik megfordulnak a rendelőben, vagy saját családtagjait veszélyeztesse.

Nemcsak őt fogják tesztelni, hanem valószínűleg ő maga is mintákat fog levenni Komáromban, ugyanis orvosként is segíteni kívánja a lebonyolítást. Hogy melyik tesztelőhelyen fog dolgozni, azt egyelőre még nem tudja.

„Úgy gondolom, hogy az országos tesztelés egy jó lehetőség. Az elővigyázatosság a rendelés során is működik, hiszen elsősorban telefonon keresztül konzultálunk a szülőkkel, és csak azokat hívjuk be vizsgálatra, akiknek az állapota ezt indokolja” – mondja, hozzátéve emiatt sokszor kora estig is dolgozik. Ráadásul jóformán egész nap védőöltözékben és reszpirátorban, sokszor védőpajzsban is, ha olyan kis páciens érkezik, akinél felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A csallóközi város első emberét a hétvégi országos tesztelésre való készülődés finisében értük utol. Már mindent – a négy mintavételi helyet – előkészítettek, beszerezték a fertőtlenítőszereket is. Nem tagadja, hogy az állam alaposan feladta a leckét az önkormányzatoknak és az egész felkészülést nem kis pénzük bánja.

– tudtuk meg tőle.

Elmondta azt is, igyekeznek minden eshetőségre felkészülni és afféle jó vendéglátóként gondoskodni a tesztelést lebonyolító egészségügyi alkalmazottakról, katonákról és rendőrökről is.

Az országos teszteléssel kapcsolatban különböző érzések kavarognak bennem, hogy őszinte legyek.

Legszívesebben nem mennék el a tesztelésre és maradnék otthon teljesen elzárva a világtól, az emberektől, a politikától, a betegségtől, a vírustól, de nem azért, mert nem értek egyet a teszteléssel (nem vagyok sem ellene, sem mellette), hanem mert belefáradtam (mint sokan mások is).

Sőt aggályaim, félelmeim is vannak (megfertőzés esélye, megélhetési problémák, jövőkép.., de ez egy másik téma).

Rendes polgárként úgy vélem, kötelességem elmenni és részt venni a tesztelésen – már csak a mások iránti tiszteletből is, hiszen emberek közé szeretnék menni és élni az életem amennyire lehetséges és megengedett ebben a szomorú és válságos helyzetben. Valahol más lehetőségem nincs is. Ezért részt veszek a tesztelésen bízva a negatív eredményben és a szebb jövőben. Vigyázzunk magunkra és egymásra!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »