Megérheti a liberalizáció: kedvezőbb árral kecsegtet a földgázszolgáltató-váltás

Megérheti a liberalizáció: kedvezőbb árral kecsegtet a földgázszolgáltató-váltás

Olcsóbban vásárolhatják júliustól a földgázt azok a lakossági fogyasztók, akik most résen vannak, és saját szolgáltatójukon kívül több másik cégtől is kérnek árajánlatot, hogy a számukra legkedvezőbb mellett dönthessenek, mire július elsejére bekövetkezik a földgáz árának liberalizációja.
A polgárok kérjenek árajánlatot több földgázszolgáltatótól, majd azokat összehasonlítva döntsék el, hogy maradnak a réginél, vagy újat választanak – javasolja a háztartási fogyasztóknak Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. Az illetékest annak kapcsán kérdeztük, hogy július elsejétől liberalizálják a földgázpiacot, és nem lesz többé hatóságilag meghatározott árszint.

Mint az illetékes elmondta, a gáz­ár-liberalizáció miatt a hatóságok arra kötelezték a szolgáltatókat, hogy a májusi és a júniusi számlákhoz mellékeljenek értesítőt arról, július 1. után milyen árat ajánlanak. A szerződések újratárgyalására kedvező időszak a mostani a fogyasztók számára, hiszen az elmúlt öt-hat hónapban a szabadpiacon is zuhantak az árak a kereslet látványos csökkenése miatt.

– hívta fel a figyelmet a hatóság alelnöke. Hozzátette, az árliberalizáció után minden szolgáltató eldöntheti, hogy milyen árat tud ajánlani a fogyasztóknak július elseje után, a fogyasztó pedig ezekből kiválaszthatja a számára legkedvezőbbet. A számlával egy borítékban kötelező módon beérkező új ajánlat az első információ, ezt kell első körben összevetni a számlán szereplő jelenlegi árral, majd érdemes más szolgáltatótól is ajánlatot kérni.

Hogy megkönnyítse a felhasználók dolgát, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) saját honlapján, az Anre.ro oldalon tett közzé ár-összehasonlítót földgázra és villamos energiára is.

Az oldalon bárki beírhatja, melyik településen lakik, milyen típusú fogyasztó, és ez alapján megkapja az ország valamennyi kereskedőjének árajánlatát.

Ezt folyamatosan frissítik, legtöbb egy-két napos csúszások lehetnek, de az összehasonlító még nem árajánlat. Ez egy első szűrő, ez alapján az országban szolgáltató több mint harminc társaság közül ki lehet választani a három-négy megfelelőt, majd azoktól érdemes személyre szabott árajánlatot kérni.

A hatóság alelnöke arra is kitért, hogy

minden fogyasztónak joga van arra, hogy legtöbb 21 napon belül szolgáltatót váltson.

Tehát ha megegyezik egy másik vállalattal, be kell nyújtania egy erre vonatkozó kérést a jelenlegi szolgáltatójának, és legtöbb 21 napon belül megtörténik az átállás.

Hírdetés

„Ez kedvező időszak a fogyasztók számára, hiszen a szabadpiacon a földgáz ára az elmúlt év végén elkezdett zuhanni, és az öt-hat hónap alatt sokat esett. A téli időszakra nem biztos, hogy ilyen szinten maradnak az árak, a nagybani piacon általában akkor szoktak növekedni, de a kereskedők ezt is beárazzák az egyéves szerződésbe. Tehát ha most a szolgáltató megawattóránként 30-40 lejes nagykereskedelmi áron vásárolja a földgázt, számításba veszi a szerződés megkötésekor, hogy ez az ár a tél folyamán 60-70 lejre emelkedhet” – ecsetelte a szakember.

Nagy-Bege Zoltán érdeklődésünkre ugyanakkor arról is beszámolt, hogy kiküszöbölték annak a lehetőségét, miszerint a második fél évben a korábban becsült 4-6 százalékkal megemelkedjen a háztartási fogyasztók esetében a villamos energia ára, sőt a becslések szerint még 1-2 százalékos árcsökkenés is elképzelhető. Rámutatott:

az országban öt nagy szolgáltató látja el a lakosságot, ezek között árban lehetnek különbségek, de átlagban 1-2 százalékos árcsökkenésre számítanak.

Az árszabályozó hatóság alelnöke felidézte, az Európai Bizottság tavaly nyáron hagyta jóvá az európai energiapiac szabályozását, amely idén január 1-jétől lépett életbe, és egyértelműen kimondja, hogy a nagybani piacon tilosak a szabályozott szerződések. Ennek ellentmond a jelenleg is érvényben levő romániai gyakorlat, ami szerint a legolcsóbb energiát próbálták a lakosság felé irányítani, hogy amennyire lehet, alacsonyan tartsák az árakat.

A brüsszeli testülettel az a kompromisszumos egyezség született, hogy erre az évre még engedélyezik, hogy bizonyos mennyiséget szabályozott áron vegyenek át a termelőktől a lakossági fogyasztásra, de ennek a feltétele az volt, hogy a második fél évben ezt a mennyiséget már csökkentik, és a szolgáltatóknak többet kell felvásárolniuk a szabadpiacról. Ilyen feltételek mellett a második fél évtől 5-6 százalékos áremelkedésre számítottak.

Végül mégsem ez a forgatókönyv valósult meg. Egyrészt mert a nagykereskedelmi piacon is visszaestek az árak a kereslet érezhető csökkenése miatt. Másrészt

a bukaresti kormány a múlt héten kiadott egy sürgősségi rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a második fél évben is szabályozott áron megfelelő mennyiséget biztosítsanak a lakosság számára.

A kormány a válsághelyzetre hivatkozott, miszerint a járvány miatt nagyon sok embernek csökkent vagy teljesen megszűnt a jövedelme, ezért kell biztosítani a lakosságnak az olcsóbb energiát „Kérdés, hogy erre mi lesz az Európai Bizottság válasza, ám nem valószínű, hogy erélyesen fellépnek, hiszen a féléves időszakért a jelenlegi helyzetben már nem érdemes” – jelentette ki Nagy-Bege Zoltán.

Emlékeztetett egyúttal, hogy a villamosenergia-piacon a lakossági szabályozott árak év végéig érvényesek, vagyis ez esetben 2021. január 1-jétől lesz a liberalizáció. Az első fél évben a Nuclearelectrica és a Hidroelectrica termelőktől vásárolták fel a lakossági fogyasztásra szánt villamos energia több mint 70 százalékát, a különbözetet pedig kisebb termelőktől.

Március elején a Nuclearelectricával szemben a hatóság pert veszített, a második fél évre kénytelenek voltak felfüggeszteni a szabályozott szerződésre vonatkozó rendeletet, ám a múlt héten kibocsátott sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi, hogy kiadjanak egy újat, és így elvehetik a vállalattól az olcsóbb energiát.

Nagy-Bege Zoltán rámutatott, valószínű, hogy az Olténia energetikai komplexumtól is tudnak olcsó energiát biztosítani a lakosság számára. Az elmúlt két évben a szénerőművek termelési költsége nagyon megemelkedett, mert magas áron tudtak szén-dioxid-bizonylatokat vásárolni.

A romániai energetikai piacnak jobban megérte importálni, mint a szénerőművek által megtermelt nagyon drága energiát vásárolni.

„A válság következményeként a szén-dioxid-bizonylatok ára 35-40 százalékkal esett vissza, így a szénerőművek termelési költségei is csökkentek, bekerülhetnek azok közé, melyektől potenciálisan viszonylag olcsó energiát tudunk biztosítani a lakosság számára. Ha képbe kerülnek, helyrebillen a pénzügyi helyzetük” – emelte ki a Krónikának Nagy-Bege Zoltán.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »