Lépések egymás felé – a roma kultúrát ünnepelték

Lépések egymás felé – a roma kultúrát ünnepelték

A csatai Romane Jíle – Cigány Szívek polgári társulás az április 8-i Nemzetközi Roma Nap alkalmából ezúttal virtuálisan ünnepelte a roma kultúrát.

– fogalmazta meg a közösség vezetője, Babindák István. Az idén már húszéves Romane Jíle – Cigány Szívek polgári társulás egy több mint egyórás videós összeállításban tisztelgett a cigányság kultúrája előtt, felidézve a közösség elmúlt években megvalósított sikeres rendezvényeit. A Babindák Ernő által megálmodott videóban felelevenítették a nyári táboraik számos emléke és élménye között Farkas Mátyás cigányzenész hangszerbemutatóját, az Érezzük át a költők szavát elnevezésű szavalóverseny néhány momentumát, de részleteket mutattak be a Gazsi hazatér című bohózatból is a társulás gyermekszínjátszó csoportjának előadásában.

Igazi különlegességként belepillanthatunk a Romano Jílo – Cigány szív című zenés ballada 1998-as előadásába is. Boglárka és Ricsi szerelmi történetét Babindák István írta meg, majd formálta drámává. A mű színpadi megelevenítése egy 26 főből álló csatai színtársulatnak volt köszönhető, melyet egy négytagú zenekar kísért.

Hírdetés

A videóban egy-egy üzenet erejéig feltűnik többek között a csallóközi származású költő, Rigó Tibor és a Szlovákiai Református Egyház Cigánymissziójának referense, Tóth Zsuzska. Éppen Zsuzska az, aki Pál apostol gondolatait továbbszőve talán a legfontosabb üzenetet fogalmazta meg:

Az összeállításban számos roma fiatal is megszólalt. Valaki a cigánysághoz fűződő viszonyáról, más a Nemzetközi Roma Nap történetéről beszélt, de elhangzott Kovács József Hontalan Cigány vagyok című költeménye is.

– üzente a Nemzetközi Roma Nap alkalmából Babindák István.

Az összeállítás hamarosan a Romane Jíle polgári társulás nyilvános közösségi oldalán is elérhető lesz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »