Koronavírus: megpróbálják hazahozni a tenerifei szállodában ragadt magyarokat

Koronavírus: megpróbálják hazahozni a tenerifei szállodában ragadt magyarokat

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzeti megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján újabb részletekkel szolgált a koronavírus-járvánnyal, és a Tenerifén létrehozott karanténnal kapcsolatban. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, miután egy olasz állampolgárnál koronavírust diagnosztizáltak, a kanári-szigeteki szállodát karantén alá helyezték. Ez körülbelül ezer embert érinthet. Már az első nem hivatalos források is arról számoltak be, hogy a hotelben magyarok is tartózkodnak. 

A Külügyminisztérium államtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy jelenlegi információk szerint

lehetővé teszik a koronavírus miatt lezárt tenerifei szálloda elhagyását a nem spanyol állampolgárok számára. 

Menczer Tamás leszögezte, hogy a Külügyminisztérium arra utasította a tiszteletbeli konzult és a Madridból odaérkezett konzult, hogy “kezdjenek el beszélgetni” a szomszédos országok megbízottaival arról, ők szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát. 

Hírdetés

Az államtitkár már tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, “ha az a járható út”, akkor Magyarország fog repülőt küldeni az öt magyar állampolgárért.

Menczer Tamás kiemelte, hogy az észak-olaszországi lombardiai, fertőzött gócpontnak minősülő területen nagy az átmenő kamionforgalom, több magyar kamionsofőr is járt az utóbbi időben arrafelé. Szijjártó Péter miniszter utasításának megfelelően egyeztetés történt a fuvarozószövetséggel, amelynek főtitkárától azt kérték, hogy e-mailben és minden csatornán juttassanak el 2 felhívást a kamionsofőröknek.

  • Ha egy kolléga járt Észak-olasz területen, és tüneteket produkál, tehát köhög vagy lázas, akkor azonnal jelezze az egyesületnek, és hívja fel a háziorvost, vagy jelentkezzen a zöld számon. 
  • A másik kérés az, hogy mindenki regisztráljon a helyi konzulátuson védelemre. Ajánlják az ezzel kapcsolatos honlapon, amelyen látni lehet, hol lehet regisztrálni, illetve jobb felső sarokban egy budapesti call center telefonszáma van.
  • Olaszországgal kapcsolatban egyébként megjegyezte, hogy a jelenlegi adatok szerint Lombardiában 305 eset, 10 halott van, Venetóban 71 eset, 1 halott, míg Emilia Romagna tartományban 47 eset és 1 halott van eddig.

    Cikkünk folyamatosan frissül.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »