Koronavírus: A szlovák kormány támogatást nyújt a bezárt üzleteknek a bérleti díjakra

Koronavírus: A szlovák kormány támogatást nyújt a bezárt üzleteknek a bérleti díjakra

Igor Matovič szlovák kormányfő és Richard Sulík gazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében támogatást nyújtanak a bérleti díjak fedezéséhez azoknak, akik a járványügyi helyzet miatt kénytelenek voltak zárva tartani vállalkozásaikat.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint abban az esetben, ha a bérbeadó 50 százalékos kedvezményt ad a bérlőnek, a bérleti díj fennmaradó 50 százalékát megtéríti az állam. Ha a bérbeadó 20 százalékot enged el a bérleti díjból, akkor ugyanekkora részben járul hozzá a bérleti díj költségeihez az állam, míg a fennmaradó 60 százaléknyi díjat a bérlőnek kell kifizetnie 48 havi törlesztőrészletben.

Abban az esetben, ha a bérbeadó semmilyen kedvezményt sem ad a járvány miatt szorult helyzetbe került bérlőnek, úgy a bérleti díj teljes összegét ki kell fizetnie a bérlőnek, viszont itt is érvényes az, hogy 48 hónap alatt kell letörleszteni a bérleti díjat.

A kormány ezzel akarja rábírni a bérbeadókat, hogy legalább részben engedjék el a bérleti díjakat, mert ebben az esetben gyorsabban hozzájutnak a pénzükhöz, még ha az kevesebb is lesz.

Hírdetés

Ráadásul a fentiek értelmében, ha a bérlő kénytelen akár csak részben is hozzájárulni a bérleti díjhoz, úgy a bérbeadó a törlesztés 48 hónapja alatt nem bonthatja fel a bérleti szerződést, és a bérleti díjat sem emelheti fel.

Matovič kormányfő elmondása szerint azok is igényelhetik a támogatást, akik időközben már megfizették a bérleti díjat. Ha például a bérlő 6 hétre kifizette a bérleti díjat, akkor a támogatást hat héten keresztül használhatják ki, miután a vonatkozó törvény életbe lép.

Richard Sulík közölte, hogy a bérleti díjak átfizetését a gazdasági minisztérium bonyolítja majd le. Szerinte még májusban beterjeszthetik a vonatkozó törvényt, június elején pedig már jóvá is hagyhatja azt a parlament. Ezután már csak az államfő aláírására, valamint a Törvénytárban való megjelenésre kell várni ahhoz, hogy a kérvényeket beadhassák az érdeklődők.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »