Kormányinfó: koronavírusos megbetegedés nincs, szájmaszk van

Kormányinfó: koronavírusos megbetegedés nincs, szájmaszk van

Részletesen tájékoztatta a közvéleményt a koronavírus körüli helyzetről Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Magyarországon nincs megbetegedés, és 1,2 millió szájmaszk áll rendelkezésre. A fertőzött területen tartózkodók számára szorgalmazta a konzuli szolgálatnál történő regisztrációt, a pánikszerű bevásárlásra pedig úgy reagált, arra semmi ok nincs.  

Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A kancelláriaminiszter kijelentette: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról az operatív törzs révén gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszkot készítenek. Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba – közölte Gulyás Gergely. Hozzátette, a szájmaszk viselése a fertőzött személyben levő vírusok terjedését akadályozza meg, egészséges személy esetében nem akadályozza meg a vírus szervezetbe kerülését.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az operatív törzs felhívását közzétéve azt kérte a magyar állampolgároktól,

ne utazzanak fertőzött területekre, ha mégis, akkor regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Ha pedig valaki fertőzött területről érkezik, ne menjen emberek közé, figyelje magát, gyanús tünetek esetén keresse fel orvosát, valamint kerülje a családtagokkal a kontaktust. Felhívta a magyar állampolgárok figyelmét arra is, hogy a higiéniára figyeljenek.

A kormányszóvivő arra szólította fel a szülőket, hogy

az Észak-Olaszországból hazatért gyerekeket ne engedjék iskolába 2 hétig, azok az egyetemisták, munkavállalók, akik innen érkeznek, maradjanak otthon,

ha pedig bebizonyosodik a fertőzöttség, működjenek együtt a hatóságokkal.

Gulyás Gergely ismertette, február 25-én Európában 2 osztrák, 1, belga, 4 francia, 1 görög, 2 horvát, 18 német, 362 olasz, 8 spanyol, 1 svéd, 13 brit és 2 orosz állampolgárnál állapították meg a koronavírus-fertőzöttséget. Ugyanakkor kiemelte,

a halálozási ráta valóban magasabb, mint az influenza esetén, de jóval alacsonyabb, mint egy daganatos megbetegedésnél.

Hangsúlyozta,

az idős vagy legyengült szervezet a veszélyeztetett.

Hírdetés

Újságírói kérdések

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely közölte, Európában a fertőzöttek száma ötszáz alatt van, a halálos áldozatok száma pedig 12.

Ez egri uszoda bezárásával kapcsolatban Gulyás azt kérte, mellőzzék a politikai hangulatkeltést. Mirkóczki Ádám polgármester intézkedését nem minősítette, de arra kért minden településvezetőt, mindig egyeztessenek az operatív törzzsel.

A fertőzött területen tartózkodó magyar állampolgárokról a kancelláriaminiszter azt mondta, Kínában összesen 174, az öt legfertőzöttebb tartományban 20 fő kért konzuli védelmet. Olaszországról nincsenek adatai, mert nagyon sok magyar állampolgár dolgozik ott, de őket is arra kérte, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál.

Arra a felvetésre, hogy bevezetik-e a közúti járványügyi határellenőrzést, úgy felelt, ha a húsvéti hazautazási hullámig a járvány nem cseng le, vagy nem lesz ellenanyag, akkor megfontolják ezt az intézkedést.

Gulyás azt is kijelentette, „a kormánynak van dolga abban”, hogy mi lesz a megbetegedés miatt otthon maradók kieső munkaidejével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, ha van rá munkaadói igény, akkor a kormány kész tárgyalni a kompenzációról.

Két ellenzéki párt (Jobbik, LMP) felvetéséről, mely azt indítványozta, a kormánypropagandára szánt összeget csoportosítsák át a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra, úgy felelt,

ha szükséges elindítjuk,

de mivel kétóránként merülnek fel újabb információk, ezt

nehéz hirdetések formájában megtenni.

Az indítványról itt írtunk bővebben:

Az esetleges élelmiszerhiányra reagálva a Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet,

ma ezekre a reakciókra semmi ok nincs,

ez egy túlzott hisztéria. Leszögezte, az operatív törzs az intézkedésekről napi szinten dönt, és azokhoz költségvetési szabadságot is kapott.

A karanténra vonatkozó konkrét kérdésre arról tájékoztatott, betegség esetén fizikailag elkülönítik azokat, akikkel a fertőzött személy találkozott, ez most a Szent László Kórház. Amennyiben az ottani kapacitás megtelne, más, akár vidéki kórházakban is létre lehet hozni karantént.

A koronavírus esetleges gazdasági, konkrétan a magyar autóiparra gyakorolt hatására úgy reagált,

a kínai export a járvány felbukkanása óra nem változott,

a távol-keleti ország teljesíti exportkötelezettségeit, de változás bármikor bekövetkezhet. Ebben az esetben akár keresletcsökkenés, akár a kínai alkatrészek beszállításának kiesése is megtörténhet, de a vírus a magyar autóipart egyelőre nem érinti.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »