Keleten a legdrágább a víz

Keleten a legdrágább a víz

A ország keleti részében a legdrágább az ivóvíz. A csatornahálózat használatáért és a szennyvíz elvezetéséért és tisztításáért Közép-Szlovákiában fizetnek a legtöbbet a lakosok.

A vezetékes ivóvíz ára sok mindentől függ. Például attól, milyen hosszú vezetéken jut el a a használóhoz, valamint attól is, hány nagyvállalat működik a térségben. Ezeket a tényezőket figyelembe véve az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a következő árakat határozta meg a Kelet-szlovákiai Vízműveknek (VVS) az elkövetkezendő négy évre: 1 köbméternyi ivóvíz ára 1,6034 euró, 1 köbméternyi szennyvíz elvezetésének és megtisztításának díja 1,1844 euró.

Monika Krišková, a VVS-t képviselő ügynökség munkatársa elmondta, a gazdasági paraméterek változása miatt módosultak az árak, ugyanis a 2017-es díjakat 2012-ben számolták ki a 2011-ben regisztrált költségek alapján. „A háztartásokban ez átlagosan 4 százalékos növekedést jelent, ami éves szinten megközelítőleg 9 eurót tesz ki. A VVS-nél is a háztartásokban használt ivóvíz és a csatornahálózaton át távozó szennyvíz mennyisége alapján fizetnek az ügyfelek, de számos olyan ingatlan is kapcsolódik a hálózatra, ahol nem a hálózatból, hanem saját kútból nyerik az ivóvizet, de az átlagosnál sokkal több szennyvizet termelnek” – magyarázta Krišková. Hozzátette, a VVS néhány napja indította el a Támogassuk az igazságos vízárat! kampányt, mellyel az árakat három részre – ivóvíz-szolgáltatás, szennyvízelvezetés, fix költségek – osztanák fel, hogy pontosabban meghatározhassák a díjakat.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »