Hétvégén mégis repül a lengyel légitársaság

Hétvégén mégis repül a lengyel légitársaság

Hétfőn 14 óráig felfüggesztették a LOT lengyel légitársaság alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek október 18. óta tartó sztrájkját – jelentették be szombat hajnalban a légitársaság igazgatóságának és a szakszervezeteknek a képviselői, több mint 8 órás tárgyalásaik után.

A felek megállapodtak abban, hogy hétfőn 8 órakor találkoznak a légitársaság székházában, hogy aznap 14 óráig kidolgozzanak egy megállapodást a sztrájk beszüntetésének céljából.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérkifizetési gyakorlatát, amely a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé.

Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

Hírdetés

A sztrájkolók emellett követelik az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását, valamint a hétfőn elbocsátott további 67 alkalmazott visszavételét. Azt is követelik, hogy mondjon le a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski.

A LOT – amely törvénytelennek tartja a tiltakozást – csütörtök este kompromisszumot ajánlott a sztrájkolóknak, melynek értelmében az elbocsátott 67 alkalmazott közül visszatérhetnének munkahelyükre azok, akik a sztrájk során nem sértették meg a nem sztrájkoló kollégák jogait. A sztrájkolók a kompromisszumot elutasították.

A LOT sajtóosztálya közölte, hogy a sztrájk felfüggesztésének ellenére a légitársaság a szombaton esedékes több mint 300 járata közül 7-et törölni kénytelen, mert nem tudja pótolni a kieső személyzet egy részét.

Magyarországi viszonylatok nincsenek a törölt járatok között.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »