Hetekig volt szétszakítva a fiatal pár

Hetekig volt szétszakítva a fiatal pár

A nyárasdi Csölle Ingrid és magyarországi férje, Peer Ferenc hetekig nem tudott találkozni a határátlépés korlátozása miatt. A feleség veszélyeztetett terhes, s noha néhány nappal ezelőtt végre újra együtt lehettek, még korántsem biztos, hogy nem kerülnek újra távol egymástól.

A koronavírus-járvány miatt az ingázók helyzete Szlovákiában és Magyarországon is cikkek tucatjait eredményezte az elmúlt hetekben. Sokan kerültek patthelyzetbe, a folyton változó rendelkezések miatt családok szakadtak szét ideiglenesen vagy tartósan. Egy nyárasdi házaspár a jelek szerint az előbbi kategóriába tartozik. Csölle Ingrid levele április első napjaiban jutott el a szerkesztőségünkbe, amelyben az elkeserítő helyzetükről számolt be. Noha április 5-én férje végül átléphette a határt, majd vissza is mehetett dolgozni, a történetnek aligha van vége. 

Változó szabályok
„3-4 naponta változtatják a szabályokat, mire az ember elindulna egy vonalon, már más szabályokkal szembesülˮ – vázolja Csölle Ingrid a probléma lényegét. Március 13-a és április 5-e között nem találkozhattak, ugyanis a magyar állampolgár férjnek nincs hivatalos lakcíme Szlovákiában, noha együtt él feleségével a csallóközi Nyárasdon. Tavaly ősszel házasodtak össze, Ingrid ráadásul első gyermeküket várja, öt hónapos veszélyeztetett terhesként kellett otthon egyedül átvészelnie ezt a bizonytalanság időszakot.

Fordulatok kavalkádja
Elbeszélésük szerint március 12-én próbálták először megoldani a gondjukat – mint oly sokan, ők sem gondolták korábban, hogy az egyik családtag „külföldiˮ mivolta különösebb problémával járhat. Először telefonáltak a községi hivatalba, s ideiglenes lakhatási engedély iránt érdeklődtek. Az önkormányzat a dunaszerdahelyi idegenrendészetre irányította őket, ahol azonban nem vették fel a telefont. Közben a férje visszautazott a munkahelyére, a Győr melletti Lébénybe. Ez bő 60 kilométerre van Nyárasdtól, tehát még éppen belefér abba a 2×30 kilométeres sávba, amelyben az ingázók mozoghatnak. Magyarország és Szlovákia március 13-án zárta le a határokat. Kezdetben az engedélyezett ingázás szabályai nem voltak egyértelműek, nem volt világos, kire milyen szabályok vonatkoznak. 

Hírdetés

Ingrid a budapesti szlovák nagykövetségen érdeklődött, ahol azt mondták, a házassági levéllel átengedik a férjét. Közben a dunaszerdahelyi idegenrendészet már arról tájékoztatta őket, hogy ugyan a rendőrség beengedi Ferencet Szlovákiába, de ez kéthetes karanténnal fog járni, vagyis Ferenc nem dolgozhatna, ráadásul nem is láthatnák egymást. Ferenc egyébként megkereste a győri idegenrendészetet is, ahol széttárták a karjukat, azt mondták, semmit sem tehetnek, amíg ilyen szabályok vannak érvényben. 

Nyára

Elkeseredettségükben a világhálón, különböző portálokon is próbáltak tanácshoz, tapasztalathoz jutni. Ott azt tanácsolták nekik, hogy családegyesítés címén megpróbálhatnák kiharcolni a férjének az engedélyezett ingázást. Ingrid ezzel kapcsolatban megkereste a magyar külügy- és a belügyminisztériumot is. Előbbitől nemrég kapott választ, egy vezető rendőrségi tiszthez irányították ügyével, melyet továbbítottak más illetékes szerveknek is. 

Végre újra együtt
Az áttörést végül a türelmetlenség hozta meg, valamint az április elejétől hatályos rendelkezések. Ferencet április 5-én házasságlevéllel és munkáltatói igazolással átengedték Medvénél Szlovákiába. Nem kellett karanténba vonulnia, másnap pedig visszatérhetett a munkahelyére. A történet végére azonban még korai volna pontot tenni, a nyárasdi házaspárnak ugyanis fogalma sincs arról, hogy az április 8-án hatályba lépett kijárási tilalom, hogyan érinti őket. Arról nem is beszélve, hogy később még tovább szigorodhatnak a szabályok. Ferenc tegnap is megpróbált újra átjutni a határon, a kijárási tilalom ellenére gond nélkül átjutott Szlovákiába. Így együtt tölthetik a húsvéti ünnepeket. Egyúttal együttéreznek mindazokkal a családokkal, amelyeknek még annyi esélyünk sincs együtt lenni, mint nekik. A nyárasdi esettel kapcsolatban megkerestük a szlovák belügyminisztériumot. A tárca válaszlevélben elküldte a Közegészségügyi Hivatal április 6-ától érvényes rendelkezéseit, egyúttal utaltak rá, hogy kivétel iránti kérelmekkel fel lehet keresni a tárcát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »