Gyenge a termés, drága lesz a dió

Gyenge a termés, drága lesz a dió

Szeptember közepén az ország több régiójában is hozzáláttak a diószedésnek, a termesztők azonban nem lehetnek elégedettek, sok helyütt ugyanis gombásodás és baktériumos betegségek is sújtották a termést. Emiatt idén kevesebb dióra számíthatunk, ami az árakon is meglátszik.

„Az Agrár- és Élelmiszer-gazdasági Kutatóintézet (VÚEPP) kimutatása szerint Szlovákiában az elmúlt évben 1247 hektáron termesztették a közönséges diót. Egy évvel korábban 1181, 2016-ban pedig mindössze 845 hektár volt a dió termőterülete” – mondta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

Hírdetés

A termelők idei számításait ugyan nem húzták keresztül a tavaszi fagyok, komoly gondokat okoztak azonban a kártevők. Gyakori a dióburok-fúrólégy, amely mindenekelőtt a csapadékos időjárás esetén okozhat komoly károkat. „Ez a kártevő tulajdonképpen két-három évvel ezelőtt bukkant fel tömegesen, korábban ugyanis egyáltalán nem volt jellemző, nem volt komolyabb foltosodás a diókérgen. A dióburok-fúrólégy a zöld dió héját támadja meg, és ezzel ront a termés minőségén. A dió permetezése 5–6 évvel ezelőtt még szinte nem is létezett. Nemrégiben magyarországi gazdákkal beszélgetve ugyanakkor arról értesültem, hogy idén már 12 alkalommal permetezték a diót. Igencsak el kell találni a permetezés idejét” – részletezte lapunknak Zsigo Antal, a komáromi Gamota Trading Kft. ügyvezetője. A cég két nagy kiterjedésű diótermő területen gazdálkodik, az egyik 21, a másik 12 hektáros. Egyelőre még nem teremnek a fák, 2–3 év múlva lehet majd azokról betakarítani a termést. A gazda szerint egyhektárnyi területen 100–150 diófacsemetét ültetnek ki, és a fák 15 éves korban 2 tonnás átlagos hektárhozamokkal szolgálnak.

Mivel az idei diótermés gyengébb lesz a vártnál, szinte biztosra vehető az árak növekedése. Az elmúlt évben a dió kilójáért hat eurót is kértek az eladók, de voltak piacok, ahol 8–10 euróba került a dió kilogrammja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »