Fél évre leállt Prága híres csillagászati órája, az Orloj

Fél évre leállt Prága híres csillagászati órája, az Orloj

Felújítás miatt leállították, és hat hónapra eltűnik az emberek szeme elől a prágai Óváros városházának híres csillagászati órája, az Orloj.

Az apostolokat, majd az aranykakas kukorékolását reggel kilenckor hosszú percekig tartó tapssal köszöntötte az a szokatlanul nagyszámú turista, akik még utoljára látni szerették volna az Orlojt a féléves kényszerszünet előtt.

A prágai Óváros városházának komplex felújítása tavaly áprilisban kezdődött. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának, a több mint 600 éves Orlojnak az alkotóelemeit a szakemberek először megjelölik és összeírják, majd szétszerelik, hogy fél év alatt teljes egészében kitisztítsák, és elvégezzék a szükséges alkatrészcseréket. A tervek szerint lecserélik mindazokat a modern elemeket, amelyeket a 2. világháború utáni felújításkor szereltek az órába, a különböző acélhuzalokat például újra kenderből készült zsinórokra cserélik.

Hírdetés

A prágai szakemberek azt ígérik, hogy a következő hónapokban, amikor a csillagászati órát javítják, az Orlojt eltakaró állványra videovetítésekkel pótolják a varázslatos hangulatot.

A városháza teljes felújításának befejezését nyár végére tervezik. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja 2018. október 28., azaz Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.

Forrás: Sme.sk/MTI

Nyitókép: Sme


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »