Évközi 27. vasárnap “B” év (2018)

Az elképzelés

Isten férfit és nőt alkotott.

Abban az időben: A farizeusok odamentek Jézushoz, és megkérdezték: „Szabad a férjnek elbocsátania a feleségét?” Próbára akarták ugyanis tenni. Ő azonban kérdéssel válaszolt: „Mit parancsolt nektek Mózes?” „Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk és elváljunk” – felelték. Jézus folytatta: „A szívetek keménysége miatt írta nektek ezt a parancsot. Isten azonban a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét.” Otthon tanítványai ismét efelől kérdezgették. Ezt válaszolta: „Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. Ha pedig a feleség hagyja el férjét és máshoz megy, házasságot tör.”

Mk 10, 2-12

Hírdetés

 

Válólevél – A gyakorlat

Isten férfit és nőt alkotott. – Íme, a ma mottónk. És ez a mai romániai népszavazás tétje és tétele: A család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrejött házassága. Az RMDSZ frakcióvezetője kifejtette, hogy pártjának egyes szenátorai tartózkodni fognak, mivel a javasolt alkotmánymódosítás összemossa a házasság és a család fogalmát. A kommentátorok szerint a törvényjavaslat politikai manőver, mivel Romániában a lakosság többsége most is így látja, és nincsenek kételyei efelől. Persze, a farizeusok is politizáltak, amikor „próbára akarták tenni Jézust”. Ők is ismerték a házasság bibliai gyökerét, nem vitatták, hogy „Isten azonban a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott.” Szívük mélyén azt is sejtették, hogy Mózes, azaz az Úr, akinek tolmácsa volt, szociális rendelkezést hozott a nők védelmében, és ezért is mondták válaszukban Jézus viszontkérdésére, hogy Mózes megengedte a válást, nem parancsolta. Pedig Jézus nem tévedésből kérdezett úgy, hogy: „Mit parancsolt nektek Mózes?” Értették ők azt is – jobban, mint a mai ember – hogy kezdetben volt egy isteni rend, de azt a bűn megrontotta. Nos, mára nem sok minden maradt e bizonyosságokból. A modern apa „élettárs 1.0”, bár az is lehet, hogy egyesek már megfordították a sorszámozást, és „Éva” az élettárs 1.0, Ádám az élettárs 2.0. És a válás nem a férjek előjoga, hanem egyenjogú jogi lépés, legfeljebb a gyerekek odaítélése terén vannak a bíráknak előítéletei. Az asszonyok javára. Amíg nem jön egy ügyvéd, és ezt már diszkriminációnak nyilvánítja. Cseppfolyós intézmény lett a család is, a házasság is.

Pár éve az akkor még főváros Bonnban egy fogadáson egy magas rangú német minisztériumi tisztviselő a mellette álló nála jóval fiatalabb hölgyet úgy mutatta be, mint „életszakasz társam”. Ha sikerül a multi kulti kölcsönös asszimiláció, akkor már akár több életszakasz társa is lehet. Mint muszlim polgártársainknál. Nem csak egymás után, szakaszonként, hanem egyidejűleg. Szóval az asszony el se kell, hogy hagyja férjét (nem jutott eszembe jobb kifejezés), és akkor ugye, nem beszélhetünk házasságtörésről sem? De hogy lesz ilyen körülmények között két testből egy?

2018. OKTÓBER 07. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP – „B” ÉV


Forrás:ulrichblog.wordpress.com
Tovább a cikkre »